Nyheter

Svensk metod för nyfödda sprids över världen

Att vänta några minuter innan navelsträngen klipps kan undvika att hundratusentals barn drabbas av blodbrist. Forskningen, som utförts i Uppsala, har nu fått USA att ändra sina riktlinjer.

En tweet från professor Hans Rosling år 2011 kan komma att förbättra tillvaron för hundratusentals barn världen över.
Tweeten, som gick ut på att många barn, framför allt i utvecklingsländer, lider av blodbrist, kom efter det att barnläkaren Ola Andersson och hans kollegor i Uppsala och Umeå visat att nyfödda barn vars navelsträng klipps först efter tre minuter löper en betydligt mindre risk att drabbas av järnbrist som kan leda till blodbrist, jämfört med barn som avnavlats direkt.
Några år senare, 2015, kunde forskarna visa att sen avnavling dessutom resulterar i bättre finmotorik och sociala färdigheter vid fyra års ålder, framför allt hos pojkar.
Nu har forskarna genomfört en studie i Nepal där 540 barn lottades till antingen tidig eller sen avnavling.
– Om inte Hans Rosling hade twittrat vete tusan om vi hade kommit på idén att göra en studie i ett land som Nepal där 80 procent av alla ettåringar lider av blodbrist, säger Ola Andersson.
Det visade sig att förekomsten av blodbrist (anemi) och järnbrist vid åtta månaders ålder minskade med nio respektive 42 procent bland de barn som avnavlades senare.
– Vid det sjukhus som studien genomfördes avnavlade man normalt efter en minut, vilket är ovanlig sent för att vara Nepal. Oftast klipps navelsträngen direkt. Men bara genom att vänta två minuter till fick vi alltså de här resultaten, säger Ola Andersson.
I Nepal föds drygt 600 000 barn per år, vilket skulle kunna innebära att 54 000 barn slipper att drabbas av blodbrist, antagligen fler givet att man avnavlar ännu tidigare på många andra sjukhus.
– Detta med en helt kostnadsfri metod som, så vitt vi vet, inte har några biverkningar. Och detta bara i Nepal. Då kan du tänka dig ett land som Indien där blodbrist är ett lika stort problem, säger Ola Andersson.
Men det är inte bara utvecklingsländer som har något att vinna på förändrade rutiner. Storbritannien har redan börjat klippa navelsträngen senare, och i december ändrade förlossningsläkare i USA sina rekommendationer, båda med direkt hänvisning till de svenska forskningsresultaten.
– Det är ju jätteroligt, så klart. I USA har det varit rutin att navelsträngen klipps direkt. I Sverige ändrade vi våra rutiner redan 2008, så vi var tidigt ute, säger Ola Andersson.
Studien i Nepal presenteras i Jama Pediatrics.

Fakta: Binder syre

Blodbrist uppkommer ofta som en direkt följd av järnbrist, eftersom järn är en förutsättning för att kroppen ska kunna bilda det hemoglobin, ett protein som finns i röda blodkroppar.
Hemoglobinets uppgift är att binda syre och med hjälp av blodet transportera ut det till kroppens alla vävnader och celler.
Vid blodbrist (anemi) är de röda blodkropparna både färre och mindre än normalt. Trötthet, yrsel och andfåddhet är några av symtomen.
Källa: Ola Andersson
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen