Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Artrosbehandling på nätet kan hjälpa hundratusentals

Fler än 800.000 svenskar lever med den kroniska ledsjukdomen artros. Med artrosbehandling på nätet vill ett Malmöföretag lindra besvären.

Foto: Hussein El-Alawi
Jakob Dahlberg har nominerats till ”årets rookie” på Malmös näringslivgala. Hans företag Arthro Therapeutics tog nyligen in 20 miljoner och siktar nu på nationell lansering. Affärsidén: Artrosbehandling på nätet.
Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Var fjärde svensk över 45 år drabbas, men också yngre får sjukdomen.
Sedan tidigare finns behandlingsprogrammet artrosskolan, där patienter utbildas och får ett träningsprogram för att lindra sina besvär.
Nu har Jakob Dahlberg tagit itu med att digitalisera konceptet. Under två års tid har Malmöföretaget utvecklat webbtjänsten Joint Academy. Nyligen tog bolaget in 20 miljoner.
Hur ska ni använda pengarna?
– Det har tagit tid att utveckla produkten. Eftersom det rör medicinteknik krävs många kliniska studier och utveckling för att garantera säkerhet och kvalité. Nu har vi passerat det stadiet och med det här kapitalet i ryggen, vill vi ta tjänsten till marknaden.
Kan det bli aktuellt att anställa fler?
– Absolut. Vi är sexton anställda idag och jag tror vi kommer upp till omkring tjugo under året. Vi fortsätter skala upp inom försäljning, marknad och affärsutveckling.
Hur kan personer ta del av den digitala skolan?
– Hittills har patienter kunnat ansluta sig privat och betalat ur egen ficka, eller via sin sjukvårdsförsäkring. Nu går vi in i våra första upphandlingar. På sikt kan man få tillgång till tjänsten via primärvården.
Om du får drömma stort, vad siktar du på?
– Målet är att vår behandlingsmetod ska bli standard i hur man behandlar artros, inte bara i Sverige utan också i världen.
Fakta: Artros
• Den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Fler än 800.000 svenskar är drabbade.
• Sjukdomen orsakas av en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket, vilket leder till bristande funktion i leden.
• Både unga och äldre drabbas. Riskfaktorer: ledskada, ärftlighet, övervikt, ledbelastande arbete, elitidrottande, ålder och muskelsvaghet.
• Tvärtom mot vad många tror, lindras besvären av rätt sorts fysisk aktivitet.
Källa: Reumatikerförbundet och Vårdguiden.
Läs mer:
Skåne tar täten i jakten på bättre e-hälsa
Thomas Frostberg: ”Digital vård löser inte allt, men är ett steg på vägen”
Här är de 21 finalisterna till Malmös näringslivsgala
Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.
Gå till toppen