Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

”Svenska hijabis” till Malmö för att berätta egna historier

I pjäsen "Svenska hijabis" berättar fem unga kvinnor om sina erfarenheter av att bära slöja i Sverige. I helgen kommer de till Malmö för två föreställningar på Inkonst.

"Svenska hijabis" kommer till Malmö för två föreställningar på Inkonst i helgen.Bild: Elin Berge
På scen står fem kvinnor. Maryam Dinar, Ruhani Islam, Sarah Ameziane, Benin Al-Najjar och Shama Vafaipour är alla olika. Samtidigt har de, i egenskap av unga svenska kvinnliga muslimer som bär slöja, mycket gemensamt. Ingen av dem är professionell skådespelare. Istället är de där i egenskap av experter på sitt ämne: att bära slöja i Sverige. Så uttrycker sig föreställningens regissör America Vera-Zavala, som också har skrivit manus tillsammans med de medverkande. Pjäsen är en typ av teater som går under namnet communityteater. Det handlar ofta om människor från en särskild grupp i samhället som får berätta sina egna historier.
– Man skulle kunna säga att pjäsen är uppdelad i två linjer, berättar America Vera-Zavala. Den ena är berättelsen om hur de blir bemötta när de bär hijab i det offentliga rummet. De förolämpningar, glåpord och det våld de bemöts av. Den andra är om dem som individer. Vad de drömmer om och vad de är intresserade av.
America Vera-Zavala fick idén till pjäsen 2009. I samband med att hennes pjäs ”Etnoporr” sattes upp hölls samtal där hon bland annat fick höra historier om hur det är att vara hijabi, en person som bär hijab, i Sverige.
För att hitta medverkande till pjäsen gick hon in i olika Facebook-grupper och sökte efter folk som kunde tänka sig att vara med. Hon hittade Maryam, Ruhani, Sarah, Benin och Shama som alla var öppna för att stå på scen och dela med sig av sina erfarenheter.
– Just den generationen vill gärna berätta. Om sig själva och vad de utsätts för, säger America Vera-Zavala.
Gruppen träffades och hade sin första workshop i mars förra året. Efter en intensiv period av repetitioner var det premiär på Dramatens scen Elverket i oktober. America Vera-Zavala har verkat som dramatiker i drygt tio år, men med ”Svenska hijabis” debuterade hon som regissör.
– Det har varit väldigt kul och jag hoppas få göra det fler gånger, säger hon. Sen tycker jag också om att bara skriva dramatik. Det är inte som att jag har sagt hejdå till dramatiken.
Under hösten och vintern följde en turné med föreställningar i Uppsala, Göteborg, Sundsvall och Linköping. Nu till helgen kommer pjäsen till Malmö för två föreställningar på Inkonst.
– Det hade inte känts komplett utan Malmö, säger America Vera-Zavala. Det var verkligen ett ställe som vi så himla gärna ville till.
Ruhani Islam, Maryam Dinar, Shama Vafaipour, Sarah Ameziane och Benin Al-NajjarBild: Elin Berge
Tanken var ursprungligen att avsluta turnén efter Malmöföreställningarna, men efter högt biljettryck återvänder ensemblen till Dramaten, efter gästspel i Borlänge. Därefter ska de till Sandviken. Efter det är America Vera-Zavalas arbete med pjäsen ”formellt slut”, men hon hoppas att pjäsen kan leva vidare utan henne.
– Det som jag hoppas på är att det här är en början på fler berättelser och konstnärliga uttryck från den muslimska communityn, säger hon. Islamofobin är väldigt stark och det finns många berättelser.
Alla de medverkande har genomgående påpekat att pjäsen inte syftar till att skildra hur alla svenska muslimer har det. Det handlar om de fem kvinnornas egna berättelser. America Vera-Zavala har även sagt att hon egentligen tycker slöjan i sig är ointressant, och att hon tycker att vi borde sluta prata om den.
– En av tjejerna säger mot slutet av pjäsen ”kan ni inte bara låta oss vara”. Jag tycker väldigt mycket om den meningen. Det är som att folk inte klarar av att tänka på något annat när de ser en kvinna med hijab, säger America Vera-Zavala.
– Mitt mål är inte att du ska bli mer positiv eller mer negativ till vare sig slöja eller islam. Mitt mål är att du ska veta att det här händer i Sverige, säger hon.
Svenska hijabis spelas på lördag 21 den januari kl 19 och söndag 22 den januari kl 16.
Håll koll på Malmös teaterliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen