Svedala

Råttinvasion på ridelevers boende – kommunen stängde ner akut

Huset hyrdes ut hela hösten till sex elever på Sveriges ridgymnasium – men villan var invaderad av råttor. Efter en inspektion beslutade kommunen direkt att bomma igen boendet som en sanitär olägenhet.

"Jag mår dåligt bara vid tanken på att vi bodde i det där huset", säger Emma Levin, 18 år, och Thea Friborg, 17 år, som delade huset med fyra kompisar.Bild: Hussein El-alawi
Problemen gav sig till känna så snart de sex flickorna flyttade in i huset på Sjödikenvägen i Svedala i början av höstterminen.
– Jag låg på soffan en kväll och plötsligt såg jag hur det sprang råttor på bjälkarna över mig. Jag rusade ut på tomten och såg att det var råttor på väggen, på marken, överallt. Jag kan inte beskriva hur äcklad jag var, säger Emma Levin, 18 år.
Anticimex kallades in och skolan flyttade flickorna till ett hotell över helgen – men när de återvände till huset var råttorna kvar. De gnagande husgästerna fortsatte att hålla hyresgästerna vakna hela nätterna genom att krafsa och krypa runt i väggarna.
En lös bräda visade samma sak som miljöenhetens inspektion av huset – stora mängder råttspillning dolde sig bakom väggarna.Bild: Privat
Problemen fortsatte och förvärrades under höstens lopp.
Emma Levin och huskompisen Thea Friborg berättar om råttor som gnagde hål i tak och väggar, som åt upp maten i köksskåpen och sprang längs takbjälkarna.
– Råttorna började visa sig hela tiden. De sprang över golven och vi hittade råttskit överallt. Jag känner mig sjuk vid tanken på att vi bodde i det där huset, säger Thea Friborg, 17 år.
Den privata fastigheten ägs av Magnus och Christina Kämpelycke, som också hyr ut ett antal andra fastigheter i Svedala. Huset har fungerat som boende för elever de senaste 1,5 åren – och enligt uppgifter från skolan har det tidigare förekommit klagomål på skötsel och underhåll.
När föräldrarna nu slog larm till kommunen blev gensvaret snabbt. Miljö- och bygginspektörer gjorde en inspektion veckan innan jul – och bestämde på stående fot att stänga boendet som en sanitär olägenhet.
– Man kunde se att råttorna varit i de flesta rummen, allmänna utrymmen och badrummen. De hade sina ställen och vägar i huset. Det var inget bra ställe att bo på för de här ungdomarna, säger miljöinspektör Elin Viggh.
"Vi åt frukost och lämnade brödet på diskbänken – en halvtimme senare saknades en stor bit ur paketet", säger Emma Levin.Bild: Privat
Hon skriver också i rapporten efter besöket:
"Råttorna har gnagt hål i taket i köket och vid badkaret i badrummet. Råttspillning i badkaret och på golven i flera av rummen."
– Det är inte roligt att någon hyr ut ett hus där det är råttor inomhus. Det är inte bra, inte tillåtet, så får det inte vara, säger Elin Viggh.
Det konstateras att Anticimex har satt upp betesstationer med råttgift på utsidan av huset, men att det inte haft effekt. Kommunen har inte fått information om några andra åtgärder.
En lös bräda visade samma sak som miljöenhetens inspektion av huset – stora mängder råttspillning dolde sig bakom väggarna.Bild: Hussein El-alawi
Inspektionen visade också en rad andra brister.
Orent avloppsvatten leds från en slamavskiljare genom en slang direkt ut i ett våtmarksområde intill huset. Bedömningen är att utsläppet utgör en stor hälsorisk – både för de boende och andra människor och djur som vistas i närheten av fastigheten.
Bygg- och miljönämnden skickade ut informationsbrev om att reningen stred mot reglerna i miljöbalken redan 2012 – pumpningen genom slangen kom som en nyhet vid inspektionen innan jul.
– Åtgärdas inte problemen hotas fastighetsägarna av ett vite på upp till 100 000 kronor, säger Elin Viggh.
Frågan kommer nu att tas upp av bygg- och miljönämnden.
Enligt byggnadsinspektör Torbjörn Wahlström, som också var med på inspektionen, saknar fastighetsägaren också tillstånd för boendet.
– Han menar att det är ett kollektiv i en privatbostad där man hyr enskilda rum – och att det inte behöver anmälas. Vi tolkar det som ett studentboende och en anmälningspliktig åtgärd som skall prövas, säger Torbjörn Wahlström.
Hur pass allvarligt är det att det saknas tillstånd?
– Det är en säkerhetsfråga. Syftet är bland annat att säkerställa att brandskyddet efterlevs. Det är allvarligt att lokalerna inte har genomgått den granskningen. Annars hade vi inte agerat, säger Torbjörn Wahlström.
Inspektionen visade också att huset saknade automatiskt brandlarm och att det finns brister i utrymningsvägar och brandcellsgränser. Under hösten har sex elever hyrt in sig i huset – som mest har det bott nio personer där.
– Det viktiga nu är att ungdomarna har flyttats ur huset. Ska fastigheten hyras ut igen får fastighetsägarna börja om och söka rätt tillstånd. Eventuella retroaktiva följder får vi också titta på, säger Torbjörn Wahlström.
Nu har fem av flickorna flyttat till ett nytt boende, men höstens efterspel är inte avslutat.
– Vi har betalt 3 200 kronor i månaden för att bo i huset. Och vi får inte tillbaka en krona, säger Emma Levin.
Mer nyheter från Svedala hittar du på Här i Svedala.

"Det är flickornas oaktsamhet som dragit in ohyra"

Fastighetsägaren Magnus Kämpelycke menar att det inte är huset som är problemet – utan hyresgästerna. "Flickorna har inte vårdat huset. Det är de som har dragit in ohyra", säger han.
Enligt Magnus Kämpelycke är det flickorna själva som har orsakat råttproblemen genom att slarva med städning och annat.
– Det är deras oaktsamhet som har dragit in ohyra. Man lämnar mat och sopor framme och håller inte rent i rummen, säger han.
Han bekräftar att Anticimex var på plats i september och la ut råttgift utomhus – inomhus har fastighetsägarna själva satt ut fällor och repellers med ultraljud.
Magnus Kämpelycke menar vidare att det inte krävs något särskilt tillstånd för uthyrningen, eftersom rum i bostaden hyrs ut till studenterna som ett kollektivt boende i privat syfte.
– Det är inget studenthem. Vi har skrivit ett avtal med hyresgästerna – det är ett kollektivt boende. Vi följer hyreslagen i enlighet med avtalen, säger Magnus Kämpelycke.
– Man måste prata om samma saker och vi gör inte samma bedömning som kommunen om vilken typ av boende det är. Man kan inte prata om en simbassäng när det gäller ett hopptorn.
Frågan om hur boendet klassas är också avgörande i bedömningen av det bristande brandskyddet, menar han och räknar upp att det finns brandvarnare, släckare, stegar, brandfiltar och en utrymningsplan.
– Huset är anpassat för en familj och det är fem personer som har bott där.
Men tidigare har det bott nio personer i huset?
– Vi måste utgå från hur situationen ser ut idag – i tidigare skede under kort tid var det fler då ett annat boende hade fått vattenläckage. Kommunen bedömer boendet som ett studenthem – och då krävs ett helt annat brandskydd. Men vi hyr ut ett privat boende som är anpassat för en familj.
Magnus Kämpelycke menar också att han lade en beställning på kommunalt avlopp redan 2014, men att man fortfarande inväntar kommunens anslutningspunkt vid tomtgränsen.
Har du kontaktat kommunen om avloppet de senaste tre åren?
– Det är kommunen som ställt kravet och beställningen är gjord. Vi avvaktar med att få en möjlighet att ansluta oss.
Kommer ni att kompensera de boende?
– Vi har inte tagit ställning till ansvarstagandet. Om de inte har vårdat boendet är det allvarligt för de boende enligt avtal.
Läs alla artiklar om: Råttorna på ridgymnasiet
Gå till toppen