Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stadsorientering i mörker

Vill du ha en extra utmaning under din löprunda i mörkret? På tisdag den 24 januari ordnar Lunds Orienteringsklubb nattorientering kring Stadsparken. Trots namnet på rundan hinner du hem före läggdags.

Rasmus Grönlund rekommenderar pannlampa under Nattorienteringen den 24 januari.Bild: Sara Martelius
Nattorienteringen är en del av Vinterlunds aktiviteter.
– De undrade om vi kunde ordna något då och bjuda in allmänheten. Tack vare bidrag från kommunen kan vi göra det här utan startavgift, berättar Rasmus Grönlund, vice ordförande i Lunds orienteringsklubb.
På vintern är det ju mörkt som på natten redan på eftermiddagen, och nattorienteringen startar så tidigt som klockan 18.
– För våra medlemmar blir det som en vanlig tisdagsträning. Vi har klubbstuga i Dalby och brukar springa i Skrylleskogen, säger Rasmus.
Nattorienteringen den 24:e bjuder mer på park- och stadsmiljö än skogsterräng. De tre banorna, som fågelvägen är 3, 5 och 8 kilometer långa, utgår från Stadsparkskaféet och sträcker sig sedan över Klostergården ner mot Sankt Lars-parken.
Alla nyfikna är välkomna att prova på, oavsett tidigare erfarenhet. Funktionärer från Lunds OK kommer att finnas på plats från klockan 17.30 och kan ge en snabb lektion för dem som är nya på orientering eller känner sig osäkra.
– Men vi springer i ett litet område och jag tror att de flesta Lundabor hittar hem ändå, säger Rasmus Grönlund.
Själv kommer han från Helsingborg och har orienterat sedan han var 11 år, då i klubben HSOK.
Vad är tjusningen med att orientera?
– Jag har alltid tyckt att det är roligt med kartor. Att bara springa blir tråkigt, men om man får lösa problem samtidigt blir det en utmaning. Det är också kul att komma till ställen som man aldrig skulle ha besökt annars. Springer du i samma skog hela tiden har du snart besökt varje sten och grop, säger Rasmus.
Hans fru orienterar också och tillsammans har de semestrat och orienterat i flera olika europeiska länder.
– Mest spännande hittills har varit i södra Frankrike på ett ställe med stup och massa olika detaljer på kartan.
Nattorienteringen på tisdag är en tävling såtillvida att en resultatlista kommer att publiceras på Lunds OK:s hemsida. Men man måste inte stå med på den, och klubben uppmanar deltagarna att vara försiktiga i trafiken snarare än att vinna sekunder.
Rasmus Grönlund har tävlat i Lunds OK sedan 2005.
– Men vi är en breddklubb – ingen elitklubb. Vi är en av Skånes största klubbar och har en stor ungdomsverksamhet
Höst och vår är tävlingssäsonger inom orientering och till våren drar Lunds OK igång en nybörjarkurs. Största tävlingen under våren är 10 mila i Göteborg. Då blir det till skillnad från den 24 januari verkligen orientering på natten.
Nattorientering
Föranmälan sker på mejl info@lundsok.se eller till telefon/sms 070-285 07 30 senast klockan 20 på söndag den 22 januari. Med föranmälan är du garanterad karta.
Direktanmälan kan göras på samlingsplatsen från kl 17.30 under tävlingsdagen, så länge det finns kartor kvar.
Pannlampa eller kraftig ficklampa och kompass är bra att ha med. Elektronisk stämpelpinne finns till utlåning.
Gå till toppen