Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora problem i utredningen om mordet på Ahmed Obaid

Just nu är tekniker på plats på mordplatsen. Men i utredningsarbetet om mordet på 16-årige Ahmed Obaid finns mängder av oklarheter. Vittnen som inte pratar – eller ljuger.

Många omständigheter kring mordplatsen på Rosengård är fortfarande oklara, sex dygn efter mordet.Bild: Patrick Persson
I över tre månader har polisen lidit stor brist på mordutredare. Situationen är inte ens tillfälligt löst. Idag saknas poliser som kan arbeta med mordet på Ahmed Obaid. Det trots att fallet väckt starka reaktioner över hela Sverige, och trots att justitieminister Morgan Johansson i måndags var i Malmö och lovade krafttag.
Men ungefär samtidigt som ministern stod utanför Malmös stadshus var de poliser som arbetat med mordet under helgen tvungna att återvända till sina ordinarie mordutredningar.
Kvar står nu utredningsledaren JB Cederholm utan tillräcklig många medarbetare för att hålla förhör och kontrollera tips.
– Det är besvärligt, säger han.
– Jag har klart och tydligt sagt vad jag behöver för att kunna jobba professionellt och effektivt, men den personalen har jag ännu inte.
Tekniker har varit på mordplatsen under torsdagsförmiddagen.Bild: Peter Frennesson
– Vi hade tillräckligt antal personer under fredag, lördag och söndag, med övertidspersonal som normalt skulle vara lediga. Sen var tanken att den personalen skulle ersättas, men så har det inte blivit.
Han vill inte säga hur många som nu arbetar med mordet. Men personalbristen påverkar utredningen, enligt kommissarie JB Cederholm.
– Allting tar längre tid och blir sämre gjort än om vi hade haft en full organisation från första början.
Sydsvenskan har sökt Malmös polischef Stefan Sintéus. Presstalesmannen Lars Förstell säger att polisens nationella ledning har lovat förstärkning till Malmö. Men det är oklart hur många poliser det blir, och när de kommer.
– Det har vi inte fått uppgift om, säger Lars Förstell.
– Men det här är en fråga som är känd för högsta nationella ledningen.
Problemen i utredningen är fler än polisens bemanning. Polisen har svårt att få fram tillförlitliga uppgifter. En del beror på rädsla. Vittnen kräver anonymitet eller vill inte uttala sig. Men det är till och med värre än så, enligt utredningsledare JB Cederholm.
– Folk ljuger och berättar direkta osanningar för oss. Det är ett problem för oss, säger han.
– Det är saker och ting kring händelsen som inte är klarlagda och allt sådant beror på att folk inte är beredda att berätta fullt ut.
Vem som sköt och varför är naturligtvis det största mysteriet. Men på vägen till svar på det behöver polisen svar på grundläggande frågor, som man trots ungefär sex dagars utredning inte fått klarhet i:
• Vad gjorde Ahmed tiden innan mordet? Han hade sagt till sina föräldrar att han skulle och träna. Men på mordplatsen hittades inga träningskläder.
– Antingen var han inte på väg till eller ifrån träningen eller så har någon stulit hans träningsväska, säger JB Cederholm.
• Hur kom han till mordplatsen? En del uppgifter säger att han kommit med bussen, men hittills har polisen inte sett honom på de övervakningsfilmer från bussarna som håller på att tittas igenom.
Mordplatsen ligger en liten bit från busshållplatsen, i riktning mot hans bostad.
– Vi har en del saker som tyder på att han varit på en annan plats i stan innan han kom dit, men det är inte fastställt så därför vet vi inte. Vi vet inte i vilken riktning han var på väg, säger JB Cederholm.
• Var han ensam? Flera uppgifter till polisen säger att Ahmed hade vänner med sig när han sköts.
– Men vi vet inte vem och de hör inte av sig till oss, säger JB Cederholm.
• Hur gick mordet till? Polisen har minst ett vittne som har sett själva skottlossningen, men bilden av vad som hänt precis innan är oklar.
• Vilka sprang från platsen direkt efter mordet? Polisen har flera vittnen som har sett antingen själva skottlossningen eller personer som kan en flyende mördare. Men personerna sprang i olika riktningar – dessa personer behöver polisen hitta för att kunna ringa in den som sköt.
Polisens beskrivning av mördaren är bara att det är en ung och mörkklädd man.
Gå till toppen