Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Vilken livsmedelstillverkare är årets bluffmakare?

Loka Crush hallon nästan utan hallon. Mandelpepparkakor utan mandel. Tryffelbearnaise som i princip inte innehåller tryffel. Konkurrensen är hård när årets matbluff ska utses genom omröstning.

Det är sajten Äkta vara som har nominerat fem finalister till Årets matbluff 2016. Det är ett antipris för årets ”mest vilseledande produkter”.
Nummer ett på listan är Eriks Tryffelbearnaise. Såsen innehåller bara 0.005 procent tryffel och det mesta av smaken kommer från ett aromämne. Den lilla mängden tryffel är snarast en form av ”gisslan” för att kunna påstå att såsen innehåller äkta tryffel, menar Äkta vara.
Tvåan är Fjällbrynt Messmör lingon – utan lingon. Bilder av fina bär pryder förpackningen, men smaken av lingon kommer inte från bär utan från syntetiskt framställda smakämnen.
Nummer tre på listan är Loka Crush hallon med en hallonhalt på 0,3 procent. Större delen av juicen kommer från päron och äpple, men de frukterna avbildas inte längre på etiketten – där är det bara hallon. Hallonsmaken kommer från aromer.
Fyran är Annas Mandelpepparkakor. På förpackningen finns bilder av både hela och hackade mandlar. Men det är bara aromämne som används för att ge en mandelsmak. Samtidigt finns ironiskt nog en varningstext på förpackningens baksida: ”kan innehålla spår av mandel”.
Det femte nominerade bidraget är Knorr Mörk oxbuljong som främst innhåller smakförstärkare. Avkoket av oxben och oxkött utgör bara 2,1 procent. Däremot innehåller produkten både härdat och ohärdat palmfett.
På Äkta varas hemsida går det att rösta på vilket av alternativen som ska utses till det föga ärofyllda Årets matbluff 2016. Omröstningen stänger den 23 januari.
Omkring fyrtio bidrag nominerades till Årets matbluff 2016. Juryn som valde ut de fem finalisterna bestod av Christina Möller, matdebattör, Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter, Mats-Eric Nilsson, journalist och författare och Björn Bernhardson, ordförande Äkta vara.
Gå till toppen