Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt tuffare att få lägenhet i Malmö

1 242 dagar, alltså över tre år, var den genomsnittliga kötiden för en lägenhet i Malmö 2016. Antalet bostadssökande hos Boplats Syd ökade med 12 000 personer. Men MKB, Stena och Willhem har gräddfiler — för personer som redan bor hos bolagen.

Många vill bo i Malmö, som här i Fosie.Bild: Johan Pihlemark
Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, står för den stora volymen lägenheter som förmedlas via bostadsförmedlingen Boplats Syd.
Under förra året tillkom 544 nya lägenheter hos MKB. I år är förhoppningen att färdigställa cirka 700 nya MKB-lägenheter.
Läs också MKB vill dra upp byggtakten
Men även om MKB har dragit upp byggtakten, fortsätter Malmös bostadskö att växa.
Under 2016 förmedlade Boplats Syd 4 436 lägenhetskontrakt i Malmö, 556 fler än 2015.
Trots det ökade den genomsnittliga kötiden under 2016 med fem dagar. Numera är den genomsnittliga kötiden för en hyreslägenhet i Malmö 1 242 dagar.
Ännu snabbare än kötiden växer antalet bostadssökande hos Boplats Syd, som nu är upp i över 70 000 personer.
— De sökande har ökat med ungefär tusen i månden de senaste åren. Jag tror att det beror på en påtaglig bostadsbrist. Många drabbas och många pratar om det, säger Krister Hjelm, vd hos Boplats Syd.
Krister Hjelm, vd Boplats Syd.
Han menar att många betalar årsavgiften 300 kronor till Boplats Syd lite som en försäkring.
Folk betalar köavgiften även om de inte behöver en bostad?
— Ja, var och en får avgöra hur klokt det är. På fem år blir avgiften 1 500 kronor. Det kanske inte är så mycket pengar när du väl behöver en bostad och kan tillgodoräkna dig tiden. Men flyttar du inte, så får du ingen nytta av pengarna.
Kötid är i grunden det enda som räknas i Boplats Syds kö. Men flera fastighetsbolag specialhanterar befintliga hyresgäster.
Maximalt var tredje lägenhet från MKB, Stena och Willhem kan förmedlas med förtur till bolagens egna hyresgäster. 590 MKB-lägenheter gick i fjol direkt till tidigare MKB-hyresgäster.
Kötiden är ganska jämnlång oavsett lägenheternas storlek. Men riktigt dyra lägenheter, med en månadshyra på över 15 000 kronor, går att få med kortare kötid.
Gröndal var 2016 det Malmöområde som hade allra längst kötid, i genomsnitt över sju år.
Flensburg, mellan Pildammsvägen och Trelleborgsvägen, hade kortast kötid med i genomsnitt 631 dagar.
Bostadsbolagen har olika tuffa krav på inflyttande hyresgästers ekonomi. De flesta kräver att hushållet har en nettolön som är dubbelt så hög som hyran.
— MKB har den generösaste inställningen. De godkänner en nettolön på 1,5 gånger hyran. Och de godkänner 5000 kronor i skuldsaldo hos kronofogden och upp till två kreditanmärkningar det senaste året, säger Krister Hjelm.
Kötiden för en seniorlägenhet i Malmö var förra året i genomsnitt 1 641 dagar.
— Det finns för få seniorlägenheter och det är ett väldigt hårt tryck på vissa av dem, till exempel Södertorpsgården. Men det går att få ganska kort kötid också, exempelvis på Bellevue Park.
Vad ska en desperat bostadssökande göra?
— Att registrera sig hos oss löser inga aktua problem, kötiderna är för långa. Den som är desperat måste också pröva andra möjligheter, som att söka andrahandsboende, titta på Blocket eller själv söka upp hyresvärdar, säger Krister Hjelm.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen