Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånepartiet lägger ner sin radiosändning efter 35 år

I 35 år har Skånepartiet sänt närradio på FM 90,2 – men nu är det tyst i etern. Partiets pengar är slut och framtiden oviss.
Skånepartiets grundare och partiledare Carl P. Herslow har sänt närradio varje vardagförmiddag på FM 90,2.Bild: Henrik Rosenqvist
– Vi har sänt radio sedan 1982 men i måndags sände vi för sista gången, säger Carl P. Herslow, Skånepartiets grundare och partiledare.
När partiet grundades 1979 var målen skånskt självstyre, fri alkoholförsäljning och skrotat radio- och tv-monopol. Med tiden fylldes partiprogrammet även med islamofobi och en mycket restriktiv invandringspolitik.
Läs också Herslow frias i mål om Muhammed-affisch
Skånepartiet satt i Kommunfullmäktige i Malmö mellan 1985 och 2006, och har i perioder även haft mandat i Vellinge, Staffanstorp, Svedala och Burlöv. I valet 2006 förlorade partiet sina sista mandat i Malmö.
Partiets medlemmar har länge kunnat skänka pengar till partiet för att finansiera radiosändningen. Men nu sinar kassorna.
– Vi trodde att det skulle gå framåt i skadeståndsprocessen mot Region Skåne som går tillbaka till år 2000, men det gjorde det inte, säger Carl P. Herslow.
Läs också En resa från spritromantik till islamofobi
Skadeståndet Skånepartiet krävde härstammar från det partistöd som betalades ut till partiet Skånes väl kring millenieskiftet. Skånes väl valdes in i Region Skåne 1998 och var ett samarbete mellan flera skånska småpartier, däribland Skånepartiet. Interna stridigheter gjorde att partiet splittrades två år senare. Efter splittringen stod Skånepartiet först utan partistöd men fick efter domstolsbeslut en del av partistödet utbetalt.
– Men nu är det helt tomt i kassorna, säger Carl P. Herslow.
Hur kommer Skånepartiet klara sig utan radiosändningen, partiets främsta propagandakanal?
– Vi får försöka nå ut via nätet och vår hemsida istället. Och så anordnar vi en manifestation i Loshult för att fira Skånes nationaldag den 4 juni, säger Carl P. Herslow.
Kommer ni ställa upp i nästa val?
– Det vet vi inte än, det beror på hur det går framöver. Vi ska försöka hålla partiet vid liv.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen