Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Minnesord

Staffan Lindeberg

Distriktsläkaren och docenten Staffan Lindeberg, Lund, har avlidit, 66 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Eva, barn och barnbarn.

I sin originella avhandling 1994, med studier från forskningsresor till Kitava, en av Trobriandöarna i Papua Nya Guinea, kunde Staffan Lindeberg visa att stroke och kärlkramp inte är oundvikliga ålderssjukdomar. Nyckeln var framförallt den så kallade ”stenålderskosten”.
Staffan fortsatte att i en mängd studier kartlägga kostens betydelse för ämnesomsättning och sjuklighet. Därvid byggde han upp en framgångsrik internationell forskargrupp, vilket föranledde resor och möten runt om i världen.
Han bidrog med kostrådgivning på sin hemsida och i otaliga kontakter med patienter och övriga intresserade.
Staffan blev en ofta anlitad vetenskaplig granskare och föreläsare, uppskattad lärare på läkarprogrammet samt inspiratör och handledare för många oerfarna forskare inom ”Allmänmedicinskt kunskapscentrum.”
I hans gärning lyste humanismen igenom: Staffans intresse för rättvisa var stort och han ogillade makthunger, fusk, profitjakt och ojämlikheter.
Staffan var en klippa på vårdcentralen Sankt Lars, generös, effektiv och mycket avhållen av patienter och personal. Diskussionerna i läkarkollegiet lyftes av hans närvaro.
Vi minns hans intensiva engagemang för att förklara komplicerade sammanhang på ett pedagogiskt sätt. Lika påtaglig var hans prestigelöshet. Han, om någon, insåg begränsningarna med traditionellt kunskapssökande, och han var alltid beredd att initiera eller följa med i halsbrytande alternativa tankebanor, som lockade oss till befriande skratt.
Staffan var också en duktig musiker och på personalfesterna bidrog hans varma, glada utspel och ibland finurliga egenkomponerade visor till att förhöja stämningen och öka gemenskapen i gruppen.
Efter pensioneringen nyligen hade Staffan med entusiasm påbörjat ett nytt forskningsprojekt och även engagerat flera tidigare medarbetare i detta. Han gladde sig också mycket åt att äntligen få mer tid till sin kära familj. Men Staffan blev sjuk i september, och han är redan borta.
Vi har ännu inte hunnit förstå. Vi saknar honom så.
Gå till toppen