Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arbetslösa lärare i Finland och Danmark ska lockas till Malmö

Den akuta lärarbristen gör att Malmö stad söker sig utomlands. Nu siktar kommunen in sig på att rekrytera arbetslösa lärare i både Finland och Danmark.

I Finland finns det 5000 svenskspråkiga lärare. Nu reser Malmö stad dit för att rekrytera lärare till kommunen.Bild: Janerik Henriksson/TT
Lärarbristen i Sverige är akut. Det har landets kommuner vittnat om de senaste åren. I Malmö kommer antalet skolbarn att öka från 31 000 till 44 000 elever de kommande tio åren. För Malmös del innebär det att skolorna måste anställa 600 lärare – varje år – under samma period.
Samtidigt har rekordmånga fast anställda Malmölärare valt att lämna sina arbetsplatser på kommunens skolor. Från januari till oktober 2016 sade 17 procent av Malmös grundskollärare upp sig, berättade Sydsvenskan strax före jul.
Läs också Rekordmånga lärare lämnar Malmös skolor
Och var tredje lärare som anställs av Malmö stad idag lever egentligen inte upp till kraven – det är obehöriga lärare som kallas in som vikarier. Enligt kommunen har vissa lärartjänster som utannonseras inte ens några sökande.
För att lösa lärarkrisen tvingas nu Malmös grundskoleförvaltning att söka sig utomlands. Blicken riktas både västerut och österut – till Danmark och Finland – i jakt på lärare som vill börja jobba i Malmö.
Först och främst riktar grundskoleförvaltningen in sig på arbetslösa lärare i Köpenhamnsområdet.
Arbetslösa lärare i Köpenhamnsområdet ska lockas över till Malmös skolor.Bild: Paul Kleiven/NTB/Scanpix/TT
– Vi åkte över tillsammans med Arbetsförmedlingen och träffade de danska lärarnas a-kassa. Det finns ett överskott på några hundra lärare i Köpenhamnsområdet just nu som skulle kunna vara aktuella för oss. Vi ska dit igen nästa vecka och träffa lärare, säger Daniel Lindbladh, utvecklingsspecialist på grundskoleförvaltningen.
Är de danska lärarna intresserade tänker kommunen bjuda in dem till Malmö för ett besök på en grundskola.
– Lärarna skulle ju fortfarande kunna bo kvar i Danmark men jobbpendla till Malmö, säger Daniel Lindbladh.
Lärarlönerna i Danmark ligger ungefär på samma nivå som i Sverige, enligt honom.
Även i Finland finns det gott om arbetslösa lärare. Därför planerar Malmö stad en rekryteringsresa till den tvåspråkiga staden Vasa, som ligger i jämnhöjd med Örnsköldsvik, under våren.
Så här såg det ut i ett klassrum i finska Esbo, strax utanför Helsingfors, när Sydsvenskan gjorde ett reportage om ”Världens bästa skola” 2011.Bild: Thomas Löfqvist
– Finska lärare har ett väldigt gott rykte och finska elever ligger alltid bra till i skolresultatsmätningar, säger Daniel Lindbladh.
Läs också Så gick det för de andra länderna i Pisa
Finlands Svenska lärarförbund har över 5 000 medlemmar.
– Sex procent av lärarna i Finland är övertaliga. Eskilstuna kommun har till exempel redan varit där och försökt locka till sig lärare, säger Daniel Lindbladh.
Vilka krav kommer ni att ställa på finska och danska lärare?
– Kravet är så klart att man kan god svenska. Sedan får man ansöka om en svensk lärarlegitimation, säger han.
Gå till toppen