Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rikspolischefen Dan Eliasson får sitta kvar – tills vidare

Rikspolischefen Dan Eliasson får fortsatt förtroende av regeringen. Det meddelade inrikesminister Anders Ygeman på en pressträff: "Resultatet är för dåligt, men det finns ljusglimtar."

Dan EliassonBild: Vilhelm Stokstad/TT
Det missnöjda mullret från Sveriges tjugotusen poliser har tilltagit i styrka och Allianspartierna har krävt hans avgång: Rikspolischefen Dan Eliasson.
Allt tydligare har han blivit "poliskrisens ansikte".
På fredagsmorgonen var Eliasson kallad till regeringskansliet för att avge bevis för att han fortfarande var rätt man att leda svensk polis.
På en pressträff klockan 11.00 kom domen: Eliasson får sitta kvar – tills vidare.
– Polisens resultat är för dåligt, men det finns ljuspunkter, sade inrikesmnister Anders Ygeman.
Dan Eliasson ska nu vidta särskilda åtgärder för att stärka resultaten.
– Jag är övertygad om att dagens möte har inskärpt allvaret, sade Ygeman.
Det som har kommit att kallas "poliskrisen" har uppstått i spåren av den stora omorganisation av polisen som sjösattes för två år sen.
Den har sammanfallit med ökad arbetsbelastning för poliskåren: Gränskontroller, terroristhot och en våg av våldsbrott inte minst i Skåne – som haft 28 mord det senaste året, varav 14 i Malmö.
Resultatet har blivit kaos och frustrerade poliser. Grova brott som inte blir utredda. Larm som inga poliser åkt ut på. Under 2016 slutade fler poliser än någonsin: 950 poliser och 1691 civilanställda.
Flera år i rad har polisens resultat rasat.
Andelen brott som klaras upp har fallit från 18 till 14 procent.
Och polisen har redovisat allt färre färdiga utredningar till åklagaren. Under 2011 lämnade polisen över 209 585 förundersökningar. I fjor bara 145 365 ärenden. Ett tydligt bevis på en polis i kris.
Vid fredagens möte var det bland annat detta som Anders Ygeman krävde besked om.
Inrikesministern ville se tecken på att polisen fått fart på utredningsverksamheten. Han krävde dessutom bevis för att polisen ökat sin närvaro i de fjorton särskilt utsatta bostadsområden som NOA (Nationella operativa avdelningen) pekat ut. För Malmös del gäller det Seved och Herrgården.
I Region Syd – där poliskaoset varit värst – krävde Polisförbundet i höstas regionpolischefen Annika Stenbergs avgång. I förra veckan försökte Dan Eliasson visa handlingskraft genom att ge henne sparken.
Men de fyra allianspartierna nöjde sig inte, utan har med Moderatledaren Anna Kinberg Batra i spetsen krävt Dan Eliassons avgång – ett sätt att lägga skulden för poliskrisen på regeringen.
Anders Ygeman och statsminister Stefan Löfven har under hösten och vintern sagt sig ha förtroende för Dan Eliasson – men samtidigt krävt "resultat".
Nu får Eliasson fortsatt förtroende – samtidigt som kravet på honom skärpts.
Gå till toppen