Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daniel Berlin, Sandra Mastio och Vollmers prisade vid skånska restauranggalan

Daniel Berlin Krog är årets skånska krog. Sandra Mastio är årets skånska matprofil. Även Vollmers, Daniel Müllern, Holy Smoke BBQ, Bengt-Göran Kronstam, Zeenath Hasan och Mat & Destillat prisades när Skånska Gastronomipriset delades ut på fredagskvällen.

Vinnarna vid Skånska Gastronomipriset på fredagskvällen. Från vänster Karin Chudzinska (Vollmers), två representanter för Daniel Berlin Krog, Daniel Müllern, Sandra Mastio, Fredrik Lundegård och Marcus Nyberg från Mat & Destillat, Bengt Göran Kronstam, Zeenath Hasan (Rude Food) och Johan Fritzell (Holy Smoke BBQ).Bild: Mattias Berglund
Det vimlade av skånska krog- och matprofiler på Hipp på fredagskvällen när Skånska Gastronomipriset delade ut sina årliga priser. Skånska Gastronomipriset började delas ut 2015 som en påbyggnad på det redan existerande Malmö Akvavits årliga stipendium. Första året delades det ut priser i fyra kategorier. I fjor hade galan vuxit till sex priser och i år hade det vuxit ytterligare till åtta priser.
Malmö Akvavits årliga stipendium kallas nu även ”Årets skånska profil” och har de senaste åren gått till Daniel Berlin och Marie Skogström. I år blev det den tidigare vinnaren i ”Sveriges mästerkock”, Sandra Mastio, som tilldelades stipendiet med motiveringen ”Med talang och passion bevisar Sandra Mastio att steget från smörgåsjunkie till ’Sveriges Mästerkock’ inte behöver vara långt. På rekordtid har Malmötösen Sandra Mastio blivit en profil som entusiasmerar i poddar, tv, bloggar, kokböcker och varhelst man kan busa till det i ett kök.”
– Det känns fantastiskt och jag känner mig mycket ödmjuk med tanke på mina föregångare. Samtidigt kan jag också känna en samhörighet med de tidigare vinnarna vad gäller det lokala och närproducerade, säger Sandra Mastio.
Daniel Berlin Krog tilldelades priset som årets skånska krog.Bild: Mattias Berglund
Årets skånska krog blev i år den överallt hyllade Daniel Berlin Krog i Skånes Tranås. ”Med passion, perfektion och fokus på den skånska naturen skapar Daniel Berlin Krog magi och trollbinder gäster från när och fjärran. Krogen har inte bara satt Skånes Tranås på Sverigekartan utan har numera även en självklar placering i det gastronomiska världsatlaset”, lyder motiveringen.
– Det är ett bevis på att man fortfarande är med och ett kvitto på att man gör rätt och att det uppskattas. Alla, oavsett vad man gör, blir glada över ett pris. Det här betyder jättemycket för oss, det är första priset under 2017 och vi hoppas att det kommer fler under året, säger Daniel Berlin.
Priset ”Årets skånska stjärnskott” tilldelades Daniel Müllern som är van vid att tävla i mat. Han varit i final i ”Årets kock” och vann ”Köksmästarna” i Kanal 5 2014. Motiveringen löd ”Efter tjugoåtta framgångsrika år i krogbranschen var 2016 Daniel Müllerns år. Med båda fötterna djupt förankrade i den skånska myllan frälste han restauranggäster, tv-tittare och krogrecensenter med mat som sprider lust och glädje. Med en tävlingsskalle som imponerar, stor ödmjukhet och en särpräglad charm får Daniel våra hjärtan att smälta.”
– Det känns som det är nu jag hittat min plattform och trygghet, något som jag behöver för att verkligen kunna prestera mitt bästa. Även om jag alltid haft en enorm drivkraft i allt jag gör, från att kakla till att laga mat, är det nu det tagit rätt former i Villa Strandvägen och då har också nya möjligheter öppnat sig, säger Daniel Müllern.
Karin Chudzinska (mitten) och Mats Vollmer (till höger) på Vollmers tog emot priset för Årets värdskap.Bild: Mattias Berglund
I prisklassen Årets värdskap vann Vollmers och där löd en del av motiveringen ”Du kommer hit för maten, men längtar tillbaka för atmosfären.” Årets skånska spritpris tilldelades Lundarestaurangen Mat & Destillat med motiveringen ”Utan krusiduller, men med enastående träffsäkerhet, placeras de starka dryckerna i rampljuset på Mat & Destillat.” Årets skånska emigrant blev vinskribenten Bengt-Göran Kronstam med motiveringen ”Malmösonens vassa penna har fått Sverige att gå från Liebfraumilch till att vara världens mest kunniga dryckesnation.”
Fredrik Lundegård och Marcus Nyberg på Mat & Destillat vann "Årets skånska spritpris" och tog emot priset av juryns ordförande Thomas Kuuttanen (till vänster) och Tareq Taylor (till höger).Bild: Mattias Berglund
De två nya priskategorierna för året var ”Årets mångfald” och ”Årets skånska destination”. Zeenath Hasan från Rude Food vann mångfaldspriset med motiveringen ”Med ett stort socialt engagemang och en rejäl dos entreprenörskap har Zeenath Hasans nytänkande fått Mat-Sverige att tänka om. Att återanvända kasserad mat, locka till sig volontärer och skapa jobbtillfällen, samtidigt som hon mättar kräsna gäster, är inte bara optimering av resurser utan också ett steg mot ett mer hållbart samhälle.”
Holy Smoke BBQ på Kullabygden tilldelades destinationspriset och motiveringen löd: ”Med stort hjärta och massor av rök skapar Johan Fritzell en så nära religiös upplevelse man kan tänka sig.”
Årets jury bestod av Tareq Taylor, Titti Qvarnström, Jan Hedh, Marie Skogström, Nina Christensson samt juryns ordförande Thomas Kuuttanen.

Vinnare av Skånska Gastronomipriset:

Årets skånska krog:
2017: Daniel Berlin Krog, Skånes Tranås
2016: Talldungens gårdshotell i Brösarp
2015: Vollmers i Malmö.
Årets skånska stjärnskott:
2017: Daniel Müllern, Villa Strandvägen i Ystad
2016: Titti Qvarnström, Bloom in the Park i Malmö
2015: Arvid Rosengren, sommelier
Årets skånska emigrant:
2017: Bengt Göran Kronstam
2016: Mikael Jönsson, Hedone i London
2015: Paul Svensson
Årets skånska profil:
2017: Sandra Mastio
2016: Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås
2015: Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
Årets skånska värdskap:
2017: Vollmers, Malmö
2016: Ivan Jurman, Kvarteret Åkern i Malmö
Årets skånska spritpris:
2017: Mat & Destillat i Lund
2016: Spirit of Hven Backafallsbyn
Årets mångfald:
2017: Zeenath Hasan, Rude Food i Malmö
Årets skånska destination:
2017: Holy Smoke BBQ, Nyhamnsläge.
Håll koll på det skånska restauranglivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen