Kultur

Gochujangsås på allas läppar

I lokalen som i många år hyste Mongolian Barbeque finns sedan en tid tillbaka en koreansk restaurang.Bild: Emma Larsson

Gerege

Adress: Södra Promenaden 23, Malmö, www.gerege.nu.Tel: 040-23 00 26.Öppet: Mån 11.30-14.30, tis-fre 11.30-14.30 samt 17-21, lör-sön 14-22.Priser: Huvudrätter 99-129 kr, efterrätter 50 kr.Typ av kök: Koreanskt.Atmosfär: Biljardkällare.
Vi har länge väntat på att den koreanska revolutionen ska nå Malmö och nu tycks det äntligen vara dags. Turligt nog tycks den göra ett selektivt intåg och har än så länge lämnat ansiktsmasker av snigelslem och grava skönhetsingrepp bakom sig, men köket är här. Detta är den koreanska gryning vi hoppats på och nu välkomnar med öppna armar samt servetten redo för att torka bort tårar och snor, orsakade av chili och gochujangsås.
Läs mer:Här är bästa restaurangerna 2016 – enligt Bong
Först öppnade Namu vid Lilla torg och för en tid sedan bytte den mongoliska grillrestaurangen vid kanalen inriktning och blev koreansk även den. Så här sitter vi nu, tillsammans med koreaner, svenskar och några nationaliteter till, bredvid en tv som visar upp krogens olika rätter och ett avskärmat bås där gästerna äter sittande på kuddar på golvet.
I övrigt är inredningen ganska spartansk. Inte heller maten är överdådig, utan består av klassisk, koreansk husmanskost, komplett med fermenterat småplock. Bibimbap, givetvis, den risbaserade rätten toppad med diverse grönsaker, kött och ägg. Vi provar istället kimchi bokkeumbap för 119 kronor, en liknande anrättning, men som serveras färdigblandad och därmed påminner om ett slags rispyttipanna – den är till och med garnerad med ett stekt ägg.
Den tillhör dock inte kvällens favoriter. Mycket på grund av smaksättningen, en alltför söt, tomatbaserad chilisås. Men även på grund av att grönsakerna liknar något som bor i frysdisken på Ica. Majskorn, edamamebönor och tärnade morötter gör inte så mycket mer än att bidra till den fadda sötman.
De två andra huvudrätterna är betydligt behagligare. I synnerhet bulgogin för 129 kronor, där tunna skivor av marinerad, stekt biff serveras med ris och en sojabaserad ssamjangsås med försiktig jordnötssmak. Också här är sötman märkbar, men absolut inte påträngande. Den ger snarare en eggande touch åt ett mycket mört och mustigt kött. Den koreanska ölen passar bra till, karaktäristiskt mild och blaskig för att släcka både törst och hetta.
Dumplingarna kallas mandu och innehåller nötfärs och finhackad kimchi. För 109 kronor får vi sju stycken knubbiga origamipaket, frasigt stekta i olja och serverade med en spicy dippsås. Kött och bröd är en hit i många olika kök, tänk hamburgare, varmkorv, skinkmacka och pirog, liksom i det koreanska.
Efterrätterna är däremot inte mycket att ha. Dels för att chokladkakan för 50 kronor är helt tematiskt snedtänkt och dels för att den smakar helfabrikat. Glassen för samma pris tycks också vara färdigköpt och serveras med en bönmjölig kompott på azukibönor. Vi har aldrig riktigt lyckats uppskatta böndesserter. En gång blev vi bjudna på bönkaka av en äldre, thailändsk dam, vi var tvungna att gömma den i servetten när hon inte såg.
Är du ändå sugen på något mer efter maten? Ta en varmrätt till.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen