Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt Malmöbageri vill vända på bröddygnet och sälja nybakat bröd till kvällen

I helgen stänger bageriet Sybille’s Bakery vid Triangeln. Snart öppnar istället bageriet Leve som vill revolutionera bageribranschen och satsa på nybakat bröd till kvällen istället för på morgonen.

Sybille's Bakery på Östra Rönneholmsvägen stänger. Den kommande helgen är den sista.Bild: Jonas Gillberg
Det är en gammal klassisk bagerilokal på Östra Rönneholmsvägen som nu ännu en gång byter ägare. Sedan huset byggdes 1910 har lokalen varit bageri och kafé hela tiden, med undantag för en period i början av 2000-talet då det var en antikhandel i lokalen.
Efter det startade fransmannen Johan Solive det franska bageriet La Boulangerie 2009 innan tyskfödda Sybille Lühr tog över 2013 och skapade Sybille’s Bakery med tyskt surdegsbröd. Men nu är även den eran slut.
Den kommande helgen håller Sybille Lühr öppet fredag–söndag och sen stänger hon för gott. Istället ska hon driva restaurang i konsthallen i halländska Hishult där hon bor.
– Jag har varit ensam här och det har varit tufft med allt nattarbete. Så när ägaren till konsthallen kom och frågade om jag ville ta över köket där så kändes det som ett bra beslut. Nu kan jag cykla till jobbet, säger Sybille Lühr.
Hur känns det att lämna bageriet här då?
– Det är både och. Det var min dröm det här, så det känns såklart svårt att lämna det. Men samtidigt har jag varit i bageribranschen i 35 år, säger Sybille Lühr som innan tiden i Malmö jobbade som bagare i Laholm och Båstad.
När 52-åriga Sybille Lühr nu lämnar lokalen så kommer två unga män med omvända sifferparet in. 25-åriga Didrik Persson och Martin Westin träffade varandra på bageriet Söderberg & Sara i Ystad där de har jobbat i ett år. Nu tänker de satsa på ett helt nytt bagerikoncept där de fokuserar på kvällen istället för på morgonen.
– Vi kommer att öppna bageriet senare på förmiddagen och hålla öppet mellan klockan 11–18 på vardagar. Tanken är att man ska komma hit och köpa bröd på väg hem från jobbet, så att man kan äta varmt nybakat bröd till middagen, säger Martin Westin.
Att resten av bageribranschen jobbar på nätter för att kunna sälja färskt bröd till kunderna på morgonen tycker han är dumt av två anledningar.
– Dels är det ju så att nattarbete bryter ner folk. Det är destruktivt för man förlorar kontakten med sitt sociala liv och när man alltid är lite för trött så sjunker ju prestationen och kreativiteten. Men det är också så att vi upplever att folk i Sverige inte handlar så mycket nybakat bröd på vardagarmorgnar. På helgen gör de ju det och därför kommer vi att öppna tidigare på lördagar, men det blir ändå inte förrän klockan 09, berättar Martin Westin och säger att humana arbetstider är en stor anledning till varför de ville starta eget.
Han berättar att det i San Francisco finns bageri som fått ett väldigt uppsving tack vare att de satsar på att ha nybakat bröd som kommer ut ur ugnen vid 17-tiden.
– Och eftersom detta innebär att vi bakar brödet under eftermiddagen så är vi också på plats under öppettiderna. På andra bagerier går ju bagarna hem på förmiddagen eftersom de jobbat hela natten. Så de som bakat grejerna och har koll på bröden är aldrig där och kan prata med kunderna. Det kommer vi att kunna vara, säger Martin Westin.
Han är fullt medveten om att det finns folk som vill ha sitt nybakade bröd på morgonen.
– Men då känner jag att det finns många andra bagerier som kan fylla det behovet, säger Martin Westin.
Martin Westin kommer att stå för surdegsbrödet, medan Didrik Persson är konditor och ska skapa tarteletter, biskvier och andra bakverk. Det nya bageriet ska heta Leve.
– Det kommer ju från ”levebröd”, för detta ska ju bli vårt levebröd nu. Sen tycker vi att det är ett vackert ord och det låter som en härlig uppmaning, säger Martin Westin.
Den 1 februari tar de över lokalen och sen ska de fixa i ordning så att de kan öppna den 28 februari. En speciell dag i bageribranschen.
– Det är fettisdagen, så då blir det också semlor den dagen, säger Martin Westin.
Håll koll på Malmös matliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen