Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Poliser vill inte utreda mordet på 16-årige Ahmed Obaid

Utredningen om mordet på Ahmed Obaid går på sparlåga. Färre än tio poliser har arbetat med fallet under veckan. Stundtals knappt någon. Flera poliser vill inte jobba med fallet.

Först på måndag eller tisdag väntas utredningen komma igång i en mer stabil form. Det kommer då ha gått mer än tio dygn sedan 16-åringen mördades nära en busshållplats vid Rosengårds centrum.
I onsdags uttalade utredningsledaren att bemanningsläget var "besvärligt". Men han ville då inte berätta konkret hur det såg ut.
Sydsvenskan har nu nya uppgifter, från flera källor, om utredarbristen och svårigheterna att få fram poliser.
Samma dag som Sydsvenskan och Kvällsposten skrev om utredarbristen fick poliser i yttre tjänst i Malmös två så kallade lokalpolisområden i uppdrag att hjälpa till de närmaste månaderna. Två poliser skulle utses.
Ingen ville, i det södra lokalpolisområdet.
En polis i området pekar på flera orsaker till att man inte vill jobba med morden:
• Man prioriterar sitt eget ordinarie uppdrag.
• En avskräckande effekt är att det finns en uppfattning att mordutredningarna inte fungerar.
• Arbetsuppgifterna anses inte tillräckligt stimulerande.
• Nya poliser vill hellre komma in i sitt ordinarie arbete än att få ett tre månaders avbrott.
Ett tag var planen att någon i det södra lokalpolisområdet skulle tvingas in till mordutredningen, efter principen senast anställd. Alltså en polis som inte jobbat med utredningar tidigare och som ägnat en stor del av sin första tid som polis med att kontrollera Öresundsresenärers legitimationer.
Principiellt är det inget problem med helt oerfarna poliser i mordutredningarna, enligt avdelningens chef Claes-Arne Hermansson.
– Om vi har några oerfarna, tillsammans med personer med kompetens – det köper jag. Någonstans ska man börja lära sig.
Först på fredagen löstes situation, genom att poliser från det norra lokalpolisområdet bidrog med fler poliser. De ska börja på måndag.
Då väntas också ytterligare fem eller sex mycket rutinerade mordutredare från nationella operativa avdelningen komma till Malmö. Två personer därifrån kom i torsdags, inte fem eller sex som presstalesperson Lars Förstell tidigare uppgett för Sydsvenskan.
Förra helgen jobbade tretton till femton poliser med fallet. Nu under veckan har de varit mellan fyra och åtta poliser, exklusive kriminaltekniker, under ledning av kommissarie J-B Cederholm. Det har inte hela tiden varit samma personer och några tillfällen, under halva dagar, har det inte varit någon alls utöver utredningsledaren.
Polisens rekommendationer säger 25 till 30 personer, när mordet kan väntas bli svårlöst.
Det är inte realistiskt, enligt avdelningschefen Claes-Arne Hermansson.
– På det sättet, enligt skolboken, har jag nog aldrig varit med om att det fungerar. I ett önskeläge hade vi kunnat ha tio tolv personer redan förra fredagen, som sen hade fortsatt arbeta med ärendet. Men den personalen har vi inte. Nu har vi ett läge där vi får krysta ihop folk för att få saker och ting gjorda.
Utifrån bemanningen så ser fallet inte särskilt väl skött ut. Är det en för hård slutsats?
– Det tycker jag är hårt. Hade vi missat de tre fyra första dagarna, då hade du kunnat trycka den stämpeln, men det har vi inte missat.
– Ett bra grundarbete har gjorts i ärendet. Vi har samlat in det vi ska samla in. Det har vi bra koll på. Sen ska vi utifrån det vi samlat in gå ut i olika spår.
Ännu finns ingen misstänkt för mordet.
Gå till toppen