Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ranelids öppnar kafé med ”stans bästa” leverantörer

HeRRRRRegud! På nya Café Dornonville som öppnar i morgon får fåtöljerna och Ranelids böcker hedersplatsen.

På lördagen slår Café Dornonville upp portarna på Stora Nygatan i Malmö, blott ett smörgåskast från Hansacompagniet.
De flesta som öppnar kafé brukar börja med kaffet. Eller maten. Men de här kaféägarna utgick från det de är bäst på. Nämligen inredningen.
– Vi är inredningsdesigners i grunden. Så egentligen letade jag och min kollega efter ett kontor. Det var inte alls meningen att det skulle bli ett kafé från början, säger Martin Ranelid.
De mysiga fåtöljerna spelar huvudrollen på nya Café Dornonville i centrala Malmö.Bild: Martin Ranelid
Men nu öppnar alltså Café Dornonville med "loungig vardagsrumskänsla", massor av gröna växter och mysiga plyschfåtöljer i rött och rosa.
– Det handlar om att skapa en mysig stämning. Folk ska kunna sjunka ner i en fåtölj med en tidning eller sitta här och jobba, säger Martin Ranelid.
Namnet på kaféet kommer från hans kompanjon Johan Dornonville de la Cour. I ett rum intill har de sin inredningsfirma. Och tillsammans med fruarna Agnes Ranelid och Madeleine Dornonville de la Cour driver de alltså kaféet.
Kaféet serverar frukost, fika och lättare lunch. Men istället för att göra allting själva plockar de ihop menyn från sina favoritleverantörer i stan: bröd och kakor från S:t Jakobs stenugnsbageri, smoothies från Lotta Love Açaí Bar, te från Tea Junkie och ost från Bengtsons Ost.
– Vi tycker att det är bättre att plocka ihop det som vi tycker är bäst i stan istället för att slå knut på oss själva, säger Martin Ranelid.
Och efternamnet skvallrar förstås om ett nära släktskap med Sveriges mest kände författare – Björn Ranelid. När hans dotter och svärson öppnar kafé så ska givetvis Björn Ranelid också vara med på ett hörn.
– Han är alltid en del av allting! Får han inte bli det så ser han till att bli det ändå.
– Björn har varit här och lämnat lite böcker. Som han har skrivit själv, såklart. Så de står här på en hylla. Innehållet i böckerna kommenterar jag inte. Men det är fina omslag! säger inredningsdesignern Martin Ranelid.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen