Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skepsis mot rikspolischefens plan

Rikspolischef Dan Eliasson lovar fler poliser på stan och att polisens resultat ska bli bättre redan i vår. Men hans plan möts av skepsis.

Inrikesminister Anders Ygeman har fortsatt förtroende för rikspolischefen trots att han anser att polisens resultat är för dåligt.Bild: Henrik Montgomery/TT
Eliasson får fortsätta som rikspolischef, trots att inrikesminister Anders Ygeman (S) anser att polisens resultat är för dåliga även efter den "samlade resultatredovisningen" på fredagen.
– Han har redovisat en plan för hur utvecklingen ska vändas och jag tror att det vore ett misstag att byta rikspolischef nu när polisens omorganisation håller på att sätta sig, säger inrikesministern.
Någon sammanhållen, detaljerad plan redovisades inte av Ygeman och Eliasson. Däremot pekade de på några nya åtgärder och en del som redan håller på att genomföras.
Enligt Eliasson handlar planen om att göra polisyrket mer attraktivt, att se till att polisen slutför fler brottsutredningar och att öka den polisiära närvaron på gator och torg. Alla nyutbildade poliser från Polishögskolan ska framöver placeras i lokalpolisområdena, samtidigt som det införs ett anställningsstopp på polisens nationella avdelningar.
– Medborgarna ser redan att det är fler poliser i de särskilt utsatta områdena. Nu kommer vi att trycka ut ännu fler poliser i lokalsamhället och det kommer att märkas under året, säger Eliasson.
Han hänvisar också, liksom han gjort tidigare, till ett 20-tal åtgärder som håller på att genomföras för att utveckla polisens arbetsmetoder. De klubbades av polisledningen redan i september 2016. Till exempel handlar det om att ha fler kvalificerade brottsutredare i tjänst även på helger och nätter.
Eliasson gjorde också klart för inrikesministern att polisen behöver höjda anslag 2018 för att klara dagens ambitionsnivå. Det handlar inte om miljardbelopp 2018, men det blir stora summor ackumulerat för åren framöver, enligt rikspolischefen.
Polisen har i sju år i rad lämnat över allt färre färdiga brottsutredningar till åklagare. Mellan 2015 och 2016 sjönk antalet med tio procent. Eliasson lovar att siffrorna nu kommer att vända uppåt.
– Det kommer man att se från februarimånad någonstans då vi introducerar ett nytt resultatuppföljningssystem som gör det möjligt att följa alla mer än 90 lokalpolisområden, hur utredningsverksamheten utvecklas där, vilka brott som anmäls och ett antal andra faktorer också, säger rikspolischefen.
Även brottsförebyggande rådet, BRÅ, ska ta fram mer lokalt anpassad statistik, vilket BRÅ redogjorde för i förra veckan.
Regeringen ska även ge Åklagarmyndigheten i uppdrag att sätta samman en särskild åklagarstyrka som ska hjälpa polisen med utredningsarbetet. Det kan i ett första skede handla om ett tiotal åklagare.
Inrikesminister Ygeman kallar åtgärderna för "kraftfulla". Andra är mer skeptiska.
– Det var ju ingen smällkaramell direkt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Förbundet anser att polisens kris till stor del beror på en organisation som är underdimensionerad och att mer resurser måste till.
Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, bedömer att det kan ta lång tid innan de presenterade åtgärderna får effekt, eftersom det tar lång tid att få nyanställda på plats och är svårt att flytta ut poliser närmare medborgarna.
Wennström anser att politikerna måste erkänna att man velat för mycket med polisreformen och att man måste fokusera på det viktiga och lägga resten på is.
– Det som måste fungera är att utreda och klara upp brott, anser han.
Den förra justitieministern, moderaten Beatrice Ask, kallar regeringen för "handlingsförlamad".

Fakta: Åtgärder

Åtgärder som inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade under pressträffen:
Anställningsstopp vid Polismyndighetens nationella avdelningar för att kunna få ut fler anställda till lokalpolisområdena, "närmare medborgarna".
Alla nyutexaminerade poliser ska placeras i lokalpolisområdena.
Regeringen ger åklagarmyndigheten i uppdrag att ha en särskild styrka som ska hjälpa polisen i utredningsarbetet.
Utredningskommissioner inom polisen "för att beta av balanserna".
Nytt resultatuppföljningssystem för Polismyndigheten med möjlighet till detaljerad resultatredovisning ner på lokapolisområdesnivå (kommunnivå).

Fakta: Polisens brottsutredningar

Antalet ärenden redovisade till åklagare 2016 jämfört med 2015
Våldsbrott: –6 procent
Övriga brott mot person: –11 procent
Skadegörelsebrott: –17 procent
Stöld (exklusive butik): –15 procent
Narkotikabrott: –4 procent
Trafikbrott: –5 procent
Stöld i butik: –6 procent
Bedrägeribrott mm: –40 procent
Ekonomiska brott: –13 procent
Övriga brottsbalksbrott: –7 procent
Övriga specialstraffrättsliga brott: –5 procent
Övrigt: –14 procent
Totalt: –10 procent
Källa: Polismyndigheten

Fakta: Brottsutredningar per polisregion

Antalet ärenden redovisade till åklagare 2016 jämfört med 2015
Polisregion Bergslagen: –2 procent
Polisregion Mitt: –23 procent
Polisregion Syd: –12 procent
Polisregion Stockholm: –13 procent
Polisregion Syd: –14 procent
Polisregion Väst: –5 procent
Polisregion Öst: +3 procent
Källa: Polismyndigheten
Gå till toppen