Nord & Francke

”Stickning ökar snällheten i samhället”

Instagram svämmas över av de ceriserosa mössorna med kattöron. När feminister genomför en stor protestmarsch (det uppskattas komma hundratusentals deltagare) mot Donald Trump under lördagen – Trumps första dag som president – gör de det med pussyhats på sina huvuden. Det rapporteras om nästan 200 organisationer som ska samlas och höja sina röster mot en politik de upplever som direkt kvinnofientlig. Så här skriver Women’s March på sin hemsida om protestmarschen:
”Vi skickar ett djärvt budskap till vår nya president på hans första dag, och till världen; att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Vi står tillsammans för att uppmärksamma och försvara de mest marginaliserade bland oss, och för att försvara oss alla.”
I några veckor har stickare världen över hamstrat knallrosa garn och stickat så fingrarna blöder. På sajten Pussyhatproject.com har man kunnat ladda ner mönster till mössorna.
De rosa huvudbonaderna ska göra protestmarschen till ett visuellt statement. Både färgen och formen på mössan är förstås vald med omsorg:
Rosa – för att den, förutom att den kodas som feminin, också är den farliga färgen.
Namnet pussyhat – för att det såklart är en ordlek (mjau) och kopplat till Trumps grab them by the pussy”-uttalande.
Handarbetet löper som en röd tråd (förlåt jag kunde inte låta bli) genom proteströrelsen. Pussyhat-rörelsen har spridit sig hit till Sverige. Jag kastade mig på telefon och mejl för att ta ett snack med två rosa mössbärare:
Anna Wieslander, Enskede, vars stora intresse är stickning, virkning och broderi.
”På ett sätt så är jag nog en stickaktivist. Startskottet var nog när jag fick ett fantastiskt yllebroderi med feministsymbolen av en vän och när min lokala garnaffär (Garnadiset i Bandhagen) startade en ”knit-along” av Gudrunvanten som @asfaltsflickan (Maria Lärkäng) gjort mönstret till. En ”knit-along” är när man tillsammans stickar samma mönster.
I min stickvardag så handlar det annars mest om att försöka välja garn som kommer från god djurhållning, färgade utan miljöpåverkan och att köpa mina mönster så att de kvinnor som gjort mönstret får betalt. Det finns en sida som heter ravelry.com där man kan köpa mönster från kvinnor över hela världen.
Jag fick ett tips av en kompis om pussyhat och det kändes perfekt att kunna förena mitt intresse och samtidigt visa vad jag tycker om Trump. Mönstret är gjort så att alla ska kunna sticka den så det är väldigt lätt. I mitt flöde på instagram från USA ser jag otroligt många pussyhats. Jag hoppas så mycket att man verkligen ser mössorna på bilderna från Women’s March in Washington. Det skulle visa för världen att något man bara ansett vara någon oförarglig kvinnosyssla faktiskt har en enorm makt när vi alla går ihop. Jag hoppas att det blir som jag läste i en artikel i People Magazine: My Dream is that a grandmother will give her granddauther her pussy hat, and say ”I wore this on January 21, 2017”.
Ingrid Ahnelöv, Simrishamn, driver butiken och stickkaféet Maskor och stygn.
”Första gången jag såg en pussyhat var på inspirationssidan Ravelry.com. Det var väl ett par veckor sedan. Jag kallar mig inte stickaktivist, jag ser mig snarare som en som mår bra av stickning. När man jobbar med händerna, då mår man gott. Precis utanför granbutiken här har vi smyckat lyktstolpen. Jag är inte särskilt politisk, men tycker inte om när man förnedrar någon och säger kränkande saker. Trumps uttalanden om kvinnor har fått mig att vara med i aktionen. I vårt stickkafé brukar vi sticka koftor till behövande barn. Stickning ökar snällheten i samhället. Till min pussyhat använde jag ett eget mönster, med garnet Fuga från Järbo. Hälften ull, hälften akryl. Jag tror att den här rörelsen med de rosa mössorna kommer att ha betydelse för att det knyter folk samman.”
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här
Gå till toppen