Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

18-åring räddad av skyddsväst - skottskadades i benet

En 18-åring skottskadades på lördagskvällen på Kantatgatan i Malmö. Han bar skyddsväst, där minst en kula fastnade, vilket kan ha räddat hans liv.

Bild: Patrick Persson
Den skjutne 18-åringen kom under kvällen in i en livsmedelsaffär på Munkhättegatan och sökte hjälp.
– Han sprang in i affären och sa: "Jag är skjuten i benet, ring ambulans". Jag såg hur blodet rann på honom och jag ringde ambulans, säger en man som jobbar i affären.
Klockan 19.47 fick polisen larm om att det fanns en skottskadad man vid livsmedelsaffären intill en parkeringsplats på Munkhättegatan.
– På platsen påträffar man en man med en misstänkt skottskada. Han förs till sjukhus och är då vaken och talbar, säger Johanna Persson vid polisens ledningscentral.
Mannen identifierades senare som en 18-åring bosatt i området.
– Han är allvarligt skadad, säger Klas Andersson vid Region Skånes pressinformation.
Vid 21-tiden meddelade sjukvården att mannens skador bedöms som allvarliga, men inte livshotande.
Enligt uppgift har tonåringen träffats av flera skott. Polisen uppgav senare på kvällen att 18-åringen har skottskador i nedre delen av kroppen.
– Det var mer än ett skott som träffade, säger Johanna Persson.
18-åringen är känd av polisen sedan tidigare, men han har inte dömts för grov brottslighet. I höstas ställdes han inför rätta för brandattentatet mot en polisbil på Folksångsgatan i Malmö i augusti.
Läs också Tände eld på polisbil – nu begärs 17-åringen häktad
Han frikändes från det brottet och dömdes enbart för bedrägeri och ett par fall av narkotikabrott.
Så här skriver Malmö tingsrätt i domen:
"Det har visserligen framkommit en rad omständigheter som är mycket besvärande för [18-åringen] och som talar för att han kan ha varit delaktig i anläggandet av branden i polisbilen."
Bevisen räckte inte, särskilt som flera vittnen inte var så samarbetsvilliga, enligt domstolen.
18-åringen ingår, enligt polisens uppgifter, i den krets unga som misstänks syssla med kriminalitet kring Lindängen centrum. Han finns enligt Sydsvenskans uppgifter med på en lista över personer i Malmö som polisen har haft särskild tillsyn på sedan i vintras.
Polisen misstänker att 18-åringen har blivit skjuten på Kantatgatan i närheten.
– Man har spärrat av ett trapphus och ett område utanför trapphuset, säger Johanna Persson.
Polisen genomförde under natten en teknisk undersökning. Vapenhund sökte i området och polisen knackade dörr för att undersöka om någon granne hört något. Det fanns ännu på söndagen ingen misstänkt för dådet, rubricerat som mordförsök.
Lillian och hennes kompis Sandra gick under kvällen på Lindängsstigen efter att polisen hävt avspärrningen där. Hon har bott i över trettio år på Lindängen och är förskräckt över utvecklingen.
– Man börjar bli rädd för att bo här. Barnen börjar bli rädda. Jag vågar knappt skicka dem till fotbollsträningen och dansen längre. De är hemma hela tiden, säger hon.
Kompisen Sandra tycker att det har blivit betydligt värre på senare tid.
– Det har eskalerat det senaste året. Nu sker det här bland allmänheten där andra riskerar att skadas. Ska jag inte kunna gå och handla en pizza på kvällen utan att hamna i skottlinjen? Det är inte klokt, säger hon.
Skadeskjutningen av 18-åringen rubriceras som mordförsök.
Vet du mer? Hör av dig till 71234@sydsvenskan.se.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen