Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rosengårdsbor samlades mot våldet: ”Gårdarna tillhör alla. Vi måste engagera oss"

Blommorna är ännu kvar vid busshållplatsen. Men på gården precis bakom mordplatsen har några Rosengårdsbor bestämt sig. Våldet ska inte ta över deras vardag.

Korvoset sprider sig över gården på von Rosens väg. På den asfalterade planen lirar några ungdomar boll, vid trädgårdsbordet blir barn ansiktsmålade till glittrande fjärilar och på gräsplätten provar ett annat gäng på cirkuskonster. Mitt i står vuxna och småpratar över en kopp te och en korv. De är grannar. Ändå har några av dem aldrig setts förut.
– Det är jättebra att det ordnas något så här. Vi behöver lära känna varandra och vi behöver vara ute, säger Laila Muhammed.
Gården bakom platsen där 16-årige Ahmed Obaid blev mördad blev på lördagen en mötesplats både för grannar och andra Malmöbor.Bild: Peter Frennesson
Hon fick nys om evenemanget genom lappen i trappuppgången och bestämde sig för att gå dit med barnen. Nu står ett av dem och försöker snurra en tallrik på en pinne tillsammans med grannbarnet Mumtaaz Bakar, 5 år. Hennes familj är ganska nyinflyttad.
– Det här är bra. Bra för barnen, men också bra för samhället, säger hennes mamma Sacdiyo Moqtar.
Det har gått en vecka sedan 16-årige Ahmed Obaid mördades vid busshållsplatsen bara några hundra meter härifrån. Flera manifestationer har hållits, kraven på myndigheterna har avlöst varandra och boende i Rosengård och andra ställen i Malmö har talat om rädslan för att visats ute i områdena.
Bita Yari och några vänner tog initiativ till en dag där en gård på Rosengård höll öppet både för grannar och andra Malmöbor.Bild: Peter Frennesson
Läraren Bita Yari som själv bor på gården började med några vänner spåna på vad de kunde göra på egen hand. Så föddes lördagens aktivitetsdag kallad "Rosengård för gemenskap". När de väl hade bestämt sig gick allt snabbt. På söndagen skrev de om arrangemanget på Facebook, flera organisationer hakade på och på lördagen kunde det genomföras.
– Jag har länge tänkt att vi borde ha en bättre gemenskap mellan grannarna, oavsett var vi bor i Malmö. Vi kan inte isolera oss. Gårdarna tillhör alla. Vi måste engagera oss, säger hon.
Tanken var inte att bara att välkomna Rosengårdsbor, och det kom också flera andra Malmöbor till gården.
En av organisationerna som var på plats var ABF.
– Är det något som är enkelt för en organisation som vår är det ju att fixa lite korvgrillning. Jag vill att det ska vara löjligt nära till Rosengård - och inte bara till köpcentren, säger Åsa Sandström från ABF.
Arrangörerna hoppas att kunna upprepa aktiviteten under våren. De vill förutom att stärka gemenskapen i området också tillsammans jobba fram idéer för hur området kan bli tryggare.
Amanda van Rheinberg såg en kompis dela arrangemanget på Facebook och erbjöd sig att ställa upp med prova-på-cirkus. Här inspirerar hon Mumtaaz Bakar Adbdi, 5 år.Bild: Peter Frennesson
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen