Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rapport: Den globala uppvärmningen fortsätter

Förra året var det näst varmaste som uppmätts på jorden, rapporterar NASA. Trots att temperaturen var lägre än normalt på många platser dras genomsnittet upp av en tilltagande värme på andra håll.

Kartan visar medeltemperaturen från 2013 till 2017, jämfört med genomsnittet från 1951 till 1980. Områden i gult, orange och rött är varmare än snittet.Bild: NASA Scientific Visualization Studio
Över nästan hela planeten ligger de senaste årens medeltemperatur betydligt över genomsnittet från 1951 till 1980, visar kartan som den amerikanska rymdstyrelsen NASA nu publicerar.
Med hjälp av data från 6 300 väderstationer över hela jorden räknar forskarna ut den globala medeltemperaturen.
Läs också Oroande på FN-toppmötet: Extremt väder präglar årets klimat
Totalt ligger medeltemperaturen 0,9 grader över snittet under den nämnda trettioårsperioden.
Olika institut väger mätvärdena på olika sätt, men hur man än räknar blir 2017 ett av de varmaste åren i mätningarnas historia.
Enligt NASA är 2017 det näst varmaste året sedan 1880, tvåa efter 2016.
Enligt NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) hamnar det gångna året på tredje plats. Men de är ändå överens: Alla de fem varmaste åren på jorden har inträffat efter 2010.
Utan väderfenomenet El Nino, som höjde medeltemperaturen under de två föregående åren, skulle 2017 vara det allra varmaste året i historien.
Den globala medeltemperaturen har stigit med drygt en grad sedan slutet av 1800-talet. I klimatavtalet från Paris sätter världens länder målet att den inte ska stiga mer än två grader, helst mindre.
Gå till toppen