Heidi Avellan

Heidi Avellan: Lund inte värst och åsikter inte fakta.

Lund är världens mest kriminella stad. Nej, det tror ingen på. Men att Malmö är Europas näst mest brottsbelastade och otrygga stad – efter Neapel men före Marseille – det sprids som dagsens sanning. Det vill ju många så gärna tro på.
Ändå har dessa två ”nyheter” samma källa: Crime Index 2017 på statistiksajten Numbeo.
Det här påminner om att mycket går att bevisa med hårdvinklad statistik. Rankningen baseras inte på officiella uppgifter om brott eller upplevd kriminalitet, utan på känslan hos folk som råkar surfa in på sajten. Som Linus Trulsson sade tidigare i veckan, ”lite som när man recenserar restauranger”.
Denne skåning i Stockholm avslöjade svagheten i systemet när han gick in och rankade Lund som värst i alla kategorier, gång på gång, och till slut lyckades få staden att passera Caracas som världens mest kriminella.
Rent trams, det fattar alla.
Men när Malmö hamnar i topp med samma metod tar många resultatet på allvar. Uppgiften sprids i ”alternativa" medier som inte kan stava till källkritik.
Konfronterade med att deras nyheter är falska brukar de påstå att etablerade medier "mörkar" och åberopa yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Men fina ord och viktiga principer gör inte lögn till sanning.
Alla har rätt till egna åsikter, men inte till egna fakta.
Det här en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen