Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nadia lurades att lämna sin hund till vanvård och försäljning

Den främmande kvinnan lovade att ge hunden Lea kärlek och ett bra hem. Men istället såldes hunden vidare.
– Om jag vetat vad jag vet idag hade jag hellre avlivat min hund än utsatt henne för det som skett, säger tidigare ägaren Nadia Nilsson.

Nadia Nilsson visar en bild på hunden Lea som hon har kvar i sin telefon.Bild: Patrik Renmark
Lea var Nadia Nilssons hund i nästan fem år. Men efter en separation i oktober kunde hon inte längre ha kvar Lea. Först försökte hon hitta en ny ägare på Blocket.
– Många hörde av sig. Men ingen kändes riktigt seriös. Jag ville ju ha ett bra nytt hem till henne, säger Nadia Nilsson.
Men så fick hon kontakt med en kvinna i trettioårsåldern från Svedalatrakten som verkade trovärdig och lovade att ta väl hand om Lea.
– Jag lämnade Lea till henne med villkoret att hon inte fick säljas vidare.
Det lovade kvinnan, enligt Lea.
– Två veckor senare fick jag ett sms från en arbetskamrat som hade sett att Lea låg ute till försäljning på Blocket. Nu hette hon Tindra, berättar Nadia Nilsson.
Hon ringde upp Svedalakvinnan som påstod att annonsen var falsk och hade lagts ut av ovänner till henne. Kvinnan lovade ännu en gång att inte sälja Lea vidare.
Kvinnan sålde hunden Lea vidare, trots att hon lovat att inte göra det.Bild: Läsarbild
Nadia Nilsson fortsatte att försöka hålla kontakten med kvinnan. Det visade sig svårt.
– Jag ringde alla tider på dygnet och skickade sms. Strax innan jul pratade vi och då berättade hon att Lea skulle vara med och fira jul hos hennes föräldrar. Senare fick jag veta att Lea då redan hade sålts för 5 000 kronor, säger hon.
I början av året lyckades hon få tag på de nya köparna. De hade lovats en frisk hund med lugnt temperament.
– Men det visade sig att hon var undernärd och vägde tio kilo mindre än vanligt. Hon haltade på tre ben och betedde sig inte som tidigare. Det här var en rädd och aggressiv hund, säger Nadia Nilsson.
Hon har kontaktat polisen och länsstyrelsens djurskyddsenhet.
När Sydsvenskan kontaktar djurskyddsenheten ges beskedet att kvinnan anmälts tre gånger för bristande djurhållning sedan 2014.
I sin frustration lade Nadia Nilsson ut sin berättelse på Facebook där den har delats mer än 700 gånger. Hon har därefter kontaktats av flera personer som berättat om likande erfarenheter av kvinnan.
Sydsvenskan har talat med Svedalakvinnan. Hon säger att någon överenskomelse om att sälja Lea vidare aldrig gjorts. Att hon sålde berodde på att hunden var agressiv mot andra hundar – något Svedalakvinnan säger att hon inte fick veta när hon tog emot hunden.
Lea såldes vidare till ett äldre par i Stockholm. När Sydsvenskan ringer upp säger mannen att de blev lurade. Svedalakvinnan har uppgett att hon ägt Lea i flera år och att hunden är lugn och stabil. Enligt köparen är den hund de tagit emot rädd, skäller mycket och är agressiv mot andra hundar.
– Den var lugn när vi och kvinnan var ute och gick med den. Nu i efterhand kan man misstänka att den var drogad.
– En annan konstig sak var att hon inte ens sade adjö till hunden. Hade det varit jag hade jag kelat med den och tagit ett riktigt avsked, säger mannen.
Nadia Nilsson säger att Leas aggressivitet mot andra hundar beror på att hon blev biten när hon var liten. Och detta, säger hon, fick Svedalakvinnan information om vid överlåtelsen.
– Lea var en stabil hund som aldrig visade agressivitet mot människor. Något har hänt henne under tiden hos kvinnan i Svedala. Om jag vetat vad jag vet idag hade jag hellre avlivat min hund än utsatt henne för det som skett. Jag kommer aldrig att kunna förlåta mig själv.
De nya ägarna är nu osäkra på om de kan ha kvar Lea. Nadia Nilsson hoppas kunna köpa tillbaka henne.
– Vi får se. Först vill vi träffa och lära känna henne och se att hon verkligen kan ta hand om hunden. Det räcker med att vi har blivit lurade en gång, säger mannen.
Gå till toppen