Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pokalvinnare: "Här går laget före jaget"

Från kidsvolley till spel på elitnivå. Lundapokalvinnaren Lunds Volleybollklubb satsar brett och vill bli en drivkraft för hela idrottslivet i Lund.

Lovisa Bergh returnerar en serve.Bild: Peter Frennesson
Söndagsträning för Damer A pågår i idrottshallen vid Högevallsbadet. De röd- och svartklädda spelarna rör sig snabbt på planen medan de kämpar för att slå ner bollarna i motståndarnas planhalva.
Denna säsong har damlaget debuterat i elitserien. Det innebär fyra bollträningar, två gympass och ett fyspass i veckan för lagspelarna.
– Och så har vi match varje helg. Man hinner inte med så mycket annat än att spela, säger Lovisa Bergh.
Hon var tretton år när hon övergav individsporterna för volleyboll.
- Jag fastnade direkt. Det är något alldeles speciellt att spela i ett lag. Man delar glädje och man delar sorg, säger hon.
- Här går laget före jaget. Och så händer det så mycket i volleyboll, man måste vara kvick i allt man gör, säger lagkamraten Matea Markota.
- Man måste vara kvick i allt man gör, säger Matea Markota.Bild: Peter Frennesson
Men alla kan inte vara elitspelare. Föreningen, vars devis är "en klubb för hela för livet", satsar medvetet på att vara en jämlik och rektangulär förening där alla får vara med och spela på sina villkor. Könsfördelningen är jämn och motionslagen är mixade, liksom lagen upp till fjorton år.
Klubbchefen Stefan Sjöström beskriver sporten som vänskaplig och snabb, befriad från fysiska inslag mellan spelare.
– Vår äldste aktiva spelare är 73 år. Man springer inte hela tiden som i fotboll och handboll och här finns inga tacklingar. Det i sin tur möjliggör interaktion mellan spelarna, säger han.
I mitten av 2000-talet tampades sporten med dalande medlemssiffror varpå Lunds två volleybollklubbar, VF Fäladen och Lugi Volleybollklubb 2009 slogs ihop och bildade Lunds VK. Sedan dess har intresset för motionsvolleyboll ökat markant.
– Då hade vi 160 medlemmar, nu är vi över 500. Inom fem år ska vi ha 1 000 medlemmar, säger Stefan Sjöström som varit klubbchef i tre år.
– Det är en otrolig drivkraft att få se föreningen växa och att få se den verksamhet som kommer ur det vi gör.
Stefan Sjöström berättar om den mixade "lussevolleyturneringen" där barn, motionärer och seniorspelare tillsammans deltar.
– Det ger en sådan härlig energi, stämning och glädje i hela föreningen. Och då och då gästspelar seniorlagen på dam- och herrsidan som tränare för volleykidsen. Det är viktigt att bygga broar så att de olika lagen inte blir som isolerade öar, säger Stefan Sjöström.
Tränare Michael Jensen drillar Emelie Hedenberg.Bild: Peter Frennesson
2010 och 2011 nådde herrarna elitnivå och nu är det alltså damernas tur.
– Vi har inte samma resurser som andra föreningar, men det är inget som oroar oss. Vi hoppas på sponsorer. Vi har påbörjat en resa och vi är i full gång och etablerar oss. Vi ska hålla oss kvar i elitserien.
Gå till toppen