Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sökes: fler som vill bli vänfamilj till nyanlända

Staffanstorps kommun söker fler vänfamiljer till nyanlända. "Var inte rädd för folk från andra länder. Man kan bli väldigt goda vänner", säger Carina Carlsson som är med sedan i höstas.

Carina och Sören Carlsson är vänfamilj med en nyanländ syrisk familj.Bild: Lars Brundin
Sören och Carina Carlsson i Staffanstorp har känt Sally Alfares och Malaz Wafai i knappt två månader.
– Det känns som om vi har fått två nya barn, och ett barnbarn också, säger Carina Carlsson och tittar på Sallys och Malaz dotter Stella som leker med duplo på golvet.
– Tack, säger Malaz Wafai.
– Vi har sagt det, och vi säger det igen, säger Carina Carlsson.
Hon och maken Sören Carlsson välkomnade det nyinflyttade syriska paret med en fika hemma hos sig i början av december. Sedan dess har de hunnit med att bjuda varandra på middag, fira jul tillsammans, hjälpas åt att samla ihop och flytta in i Sally Alfares och Malaz Wafais nya hem, och träffa Carinas och Sörens barn och vänner.
– När man blir bekväm med någon så vill man vara med dem. Och om jag vill göra något så frågar jag alltid dem. De har rätt information, säger Malaz Wafai.
– Jag gör mycket praktiskt, så jag är glad att kunna hjälpa, säger Sören Carlsson.
Men Carina Carlsson vill inte se det som att de har hjälpt de nyanlända Staffanstorpsborna.
– Vi känner inte så, vi känner att de är bra vänner. Det var viktigt för mig att inte kasta en massa saker över dem som de skulle vara tacksamma för.
Kommunen har gått ut på sin sajt och efterlyst fler som kan vara vänperson eller vänfamilj till nyanlända. Idag finns endast ett tiotal hushåll.
– Det är en möjlighet att lära känna nya kommuninvånare, säger integrationssamordnare Karin Magnusson.
– Vi har fått in en hel del intresse sedan vi skrev på hemsidan, bland annat från Hjärup. Men vi har hela tiden behov av att fylla på vänfamiljer, vi ska ta emot många nyanlända under 2017, säger Karin Magnusson.
Det ställs inga krav på den som ställer upp.
– Det är väldigt informellt. Vi matchar en nyanländ familj med någon vi tycker passar, kanske för att man har barn i samma ålder eller för att man bor nära varandra.
– Sen har vi inga krav på hur kontakterna ska se ut, det är helt upp till dem som blivit matchade hur ofta man ses och vad man gör tillsammans. Det är frivilligt så man får ingen ersättning, säger Karin Magnusson.
Varför är det viktigt med vänfamiljer?
– Av flera anledningar. På den individuella nivån handlar det för nyanlända om att få en kontakt i Staffanstorp som inte är en myndighetsperson, som man kan ställa de frågor till som man kanske inte ställer till en tjänsteman.
– Som vänperson ska man vara en guide eller ett familjärt ansikte på en ny ort. Det är också en möjlighet att lära känna nya kommuninvånare som man kanske inte skulle ha tagit kontakt med spontant.
– Och i det större perspektivet handlar det om att skapa gemenskap i kommunen, att minska fördomar och rädslor.
Hos Sören och Carina Carlsson berättar Sally Alfares och Malaz Wafai om vad de jobbade med innan de flydde från Syrien.
– Jag var lärare i engelska och jobbade för Röda Korset och UNHCR i Syrien, bland annat för att ta hand om irakiska flyktingar, säger Sally Alfares.
– Du kanske ska vara min lärare då, säger Sören. Företagsspråket där jag jobbar på Tetra Pak är engelska, och jag behöver bli bättre!
Malaz Wafai har läst datavetenskap och jobbat med marknadsföring och försäljning på ett utbildningsföretag. I Sverige har han varit med i ett integrationsprojekt i Helsingborg som hjälpte invandrare att få praktik eller starta eget. Sören Carlsson får en ny idé.
– Malaz, du borde skriva ditt cv så kan jag ta in det på jobbet!
– Jag vill bara lära mig lite mer svenska, säger Malaz Wafai.
– Det är ingen fara. Jag har folk på min avdelning från Sydafrika och Nigeria som inte kan prata svenska alls, säger Sören Carlsson.
Gå till toppen