Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utbyggnaden av vindkraft mattas av

Utbyggnaden av vindkraft mattas av. I fjol minskade produktionen med 11 procent. I år väntas byggnationen av nya verk minska för andra året i rad. Enligt Energimyndigheten beror nedgången på att vindkraften har sämre ekonomiska villkor i Sverige än i våra grannländer.

För två år sedan var utbyggnaden av svensk vindkraft rekordstor. Det var framför allt i de djupa skogarna i Västernorrland som ett stort antal vindkraftverk byggdes. Genom utbyggnaden blev Sollefteå plötsligt Sveriges vindkraftstätaste kommun.
I fjol gjordes de största vindkraftsinvesteringarna i Mellansverige, men i år ser det ut som om den riktigt stora utbyggnaden av vindkraft uteblir.
– Det är en superpressad marknad. Bara de allra bästa projekten byggs, säger Daniel Kulin, analytiker på Energimyndigheten.
– Vi går på de marknader där det finns säkra och stabila intäkter. Därför arbetar vi med att sänka kostnaderna för vindkraften så att vi kan fortsätta utbyggnaden i Sverige, säger Anette Blücher, affärsutvecklingschef på Eon.
På EWT:s stora vindkraftsfabrik i Landskrona tillverkas alla vindkraftstorn just nu för export – ett tydligt tecken på att den svenska vindkraftsmarknaden mattats av.Bild: Mats Roslund
I Skåne förblir Malmö länets största vindkraftskommun – trots att här inte tillkommit särskilt många vindmöllor sedan Sveriges största vindkraftpark på Lillgrund invigdes 2008 med 48 verk.
Nedgången i vindkraftsinvesteringar syns tydligt på EWT:s fabrik för vindkraftstorn i Landskrona. Där tillverkar man i nuläget enbart för export.
– Vi skeppar all vår produktion ut i Europa, framför allt till Tyskland, där vindkraftsutbyggnaden går som tåget. Just nu har vi inga leveranser alls i Sverige, säger Thomas Abrahamsson, vd för Enercon Windtower Production.
Enligt Energimyndigheten beror den svaga svenska utbyggnaden på låga elpriser, på svaga statliga subventioner, på att flera stora vindkraftsaktörer gått i konkurs och på att vindkraften redan nått den produktionsnivå som planerats fram till 2030.
– Det har byggts ut mycket mer än vad som förutsatts i den politiska planen. Vi har en elmarknad med balans medllan utbud och efterfrågan. I princip all vindkraftsel som produceras i Sverige säljs på export, säger Daniel Kulin.
Sedan ett år har Sverige fler vindkraftverk och högre vindkraftsproduktion än Danmark, men med tanke på att danska staten ska subventionera tre nya havsbaserade vindkraftparker riskerar Sverige att förlora sin nyvunna tätposition.
Inom vindkraftsbranschen finns en utbredd kritik mot att regeringen inte modifierat det system med gröna elcertifikat som sedan sex år finns i Sverige och Norge för att uppmuntra ökad produktion av förnybar el.
Med hjälp av elcertifikaten får en vindkraftsproducent en intäkt utöver själva elpriset som ska öka lönsamheten för vindkraftsinvesteringar. Men systemet har efter hand visat sig ha stora brister eftersom det har negativ påverkan på elpriser, investeringsvilja och teknikutveckling.
När vindkraften byggts ut och elcertifikaten blivit för många har priset på både el och elcertifikat blivit rekordlågt.
– Marknaden har blivit artificiell. Vi behöver energi, men inte elcertifikat, säger Daniel Kulin.
Den analysen håller de stora vindkraftsbolagen med om. Peter Tornberg är utvecklingschef på statliga Vattenfall:
– Certifikatsystemet lever inte upp till investerarnas förhoppningar. Vi driver vår projektportfölj, men det är svårt att få ihop lönsamhetskalkylerna för vindkraft i Sverige, säger han.
Vattenfall vill ogärna dra ner på utbyggnadstakten i Sverige, men den svenska andelen av bolagets vindkraftsportfölj minskar undan för undan eftersom det är betydligt mer lönsamt att bygga vindkraft i länder som Danmark, Nederländerna och Storbritannien.
Utbyggnaden av vindkraft har lett till att turbinerna hamnat allt närmare bostäder och känsliga naturområden. Det finns allt färre lämpliga utbyggnadsområden i södra delarna av Sverige.Bild: Torbjörn Carlson
Enligt Bertil Persson, oberoende vindkraftsanalytiker från skånska Bara, finns det även en geografisk förklaring till en minskande utbyggnad av svensk vindkraft.
– Ytorna håller på att ta slut. Vindkraften kommer allt närmare bostäder och känsliga naturområden. Så är det visserligen inte i Norrland, men där finns ju ett överskott på billig vattenkraft, säger han.
Även marknadsanalytiker spår en svag fortsatt utveckling för svensk vindkraft. Det beror på att elpriserna väntas förbli låga under de kommande åren. Det beror i sin tur på en fortsatt utbyggnad av annan förnybar energi och på att kärnkraftverket Olkilouto 3 i Finland snart tas i drift.
Först i början av 2020-talet väntas priserna stiga. Då kommer kärnkraftverken Oskarshamn 1 samt Ringhals 1 och 2 att stängas – och elexporten från Norden öka när Tyskland stänger sina kärnkraftverk och Frankrike drar ner på sin kärnkraftsproduktion.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen