Heidi Avellan

Heidi Avellan: "Vi" med Trump? Nej tack.

Nu är han världens mäktigaste man. Den fria världens ledare. Men miljoner människor marscherar i protest – mot honom och för kvinnors rätt att välja sitt liv.
Polariseringen är tydlig och klyftan växer.
Vad är det som då bekymrar Donald Trump? Vad engagerar honom?
Washington lördag. Runt om i landet – och världen – samlades miljoner i protest mot Trump.Bild: John Minchillo
Jo, han rasar mot tv-bilderna som visar hur relativt få som följde med installationen i fredags, mot bilderna från The Mall där Barack Obamas installation 2009 jämförs med fredagens. Skillnaden är påtaglig.
De ljuger, dundrar Trump:
"Jag höll ett tal. Jag blickade ut, det såg ut som en miljon, en och en halv miljon människor."
"Det här var den största publiken som någonsin bevittnat en installation. Punkt!", svarade hans pressekreterare på frågan om åskådarantal.
Sanningen är att medier inte behöver förvanska sanningen eller gräva särskilt djupt, Trump bjuder själv på det ofördelaktiga. På silverfat.
Installationstalet var oroande, minst sagt. USA, USA, USA. Resten av världen fick en pytteliten plats i marginalen – som det IS han lovade förgöra och som hotet mot amerikanska jobb. Inget om det viktiga internationella samarbetet, om den fria världen.
Vilka som räknas in i den "civiliserade värld" han nämnde är oklart. Frågan är om en plats där ens är något att eftertrakta – eller om det faktiskt vore mer civiliserat att stå utanför.
Hela talet handlade om ett USA som ska göras great igen. Trump refererade folket, till detta "vi" med "samma röda blod" i sina ådror. Han inkluderade också dem som han under hela sin kampanj attackerat – sexistiskt, rasistiskt, obehagligt; svarta, latinos, kvinnor …
Eller nej, inte riktigt alla, vid etablissemanget i Washington drog Trump gränsen.
Fast alla de han nu omfamnar vill tydligen inte räknas in i hans "vi". De valde bort installationen och gick i stället ut på gatorna i protest. Miljoner runt om i USA visade under lördagen att de inte står bakom den nye presidenten. Miljoner runt om i världen stödde dem.
Värdigt och stort.
Yttrandefriheten är en hörnsten i demokratin.
Men de som blev våldsamma gick över gränsen. Trump är demokratiskt vald, så är det trots tveksamheterna med rysk inblandning och ett valsystem där det går att vinna med nästan tre miljoner färre röster. Våld är inte acceptabelt som metod och ämbetet ska respekteras.
Det gäller att hålla Michelle Obamas ord i minnet:
"When they go low, we go high."
Det gäller att vara större. Stå över det låga. Lyckas stoppa lusten att ge igen med samma mynt.
Dessa färdigheter lär komma att prövas många gånger framöver. Under fyra långa år.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen