Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Efter fyra års väntan – nu rivs Ica-ladan

Rivningen av Icas tidigare butikslokal på Storgatan i Svedala har påbörjats. Därmed tas det planerade bostads- och butiksprojektet på platsen ett steg närmare ett förverkligande.

Icas fastighet på Storgatan i Svedala har stått tom sedan hösten 2012.Bild: Mats Amnell
Enligt Skånska Dagbladet har arbeten inuti fastigheten pågått under någon vecka när rör, kablar, isolering med mera tas bort och lastas ut genom varuintaget på baksidan.
– Vi började här för en vecka sedan. Jag skulle tro att arbetet kommer att ta 6-8 veckor, säger en representant från företaget Wingrens till tidningen.
Först när lokalerna är tömda invändigt kan rivningen av själva byggnaden inledas.
Ica lämnade fastigheten på Storgatan i slutet av 2012 när nya butikslokaler stod klara söder om järnvägen.
Kommunen tog snabbt fram en detaljplan som medger byggande av ett nytt butiks- och bostadskvarter. Men sedan har inte mycket hänt.
Ägaren Ica Fastigheter AB har inte själva velat bygga eller äga eftersom bostäder ligger utanför bolagets vanliga verksamhetsområde.
Under en period diskuterade kommunala Svedalahem med Ica Fastigheter om köp av tomten och bygga på den. Men parterna kunde inte enas om priset.
Ett frågetecken som hittills avhållit Svedalahem från att köpa tomten är oklarheter om det kan finnas miljögifter från tidigare industriverksamhet i marken och vad en eventuell sanering i så fall skulle kosta.
Från Svedalahem finns fortfarande ett intresse att köpa om priset är det rätta.
Så här kan det nya bostadskvarter som ska ersätta Ica-fastigheten vid Storgatan komma att se ut. Illustration: Tengboms Arkitekter
Gå till toppen