Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag ser hoppfullhet i Malmö”

De är stadens framtid. Tillsammans har de satt samman en konferens om trygghet där hundra ungdomar träffade politiker, poliser och organisationer för att diskutera hur Malmö kan bli tryggare.

Ungdomsrådet i stadsområde Söder arrangerade under måndagen en heldagskonferens i Malmö om trygghet. Den planerades långt innan 16-åriga Ahmed Obaid mördades på busshållplatsen i Rosengård. Långt innan alla manifestationer mot våldet och kriminaliteten i staden. Frågan om trygghet är nu mer aktuell än någonsin. Vi ställde samma tre frågor till några av ungdomarna, och till ett kommunalråd:
Osman Mohamed.Bild: Hussein El-alawi
Osman Mohamed, 18, Fosie. Medlem i Malmö stads ungdomsråd.
Vad är trygghet för dig?
– För mig är trygghet att människor tar hand om varandra. Jag ser hoppfullhet i Malmö. Många hjälps åt.
När känner du dig otrygg?
– Det kan vara i vissa situationer. När jag går i mörkret och känner mig rädd tar jag upp luren och ringer en vän, så känner jag mig mindre osäker. Jag bor själv i ett utsatt område där det brukar hända saker.
Hur kan du göra Malmö tryggare?
– Att vi samlar poliser, politiker och ungdomar och diskuterar den här problematiken och bygger ett nätverk är viktigt. Jag tycker en fråga som är särskilt viktig är att polisen rör sig i områdena och säger hej till människor.
Sara Tam.Bild: Hussein El-alawi
Sara Tam, 16, Lindängen, medlem i Malmö stads ungdomsråd.
Vad är trygghet för dig?
– Att du kan gå öppet. Att du inte behöver vara rädd.
När känner du dig otrygg?
– När det är mörkt och ingen annan är i närheten känner jag mig otrygg. Jag känner mig trygg i Lindängen, jag föddes där och känner de flesta. Men jag går inte ut i mörkret. Ofta bara från busshållplatsen och hem.
Hur kan du göra Malmö tryggare?
– Att föra över till andra ungdomar att vi har en egen röst. Vi måste ta tag i vad som händer nu, föra det vidare till andra som är yngre än oss, få dem på rätt väg. Många dras till pengar och vill ha det som de kriminella har.
Arwin Sohrabi.Bild: Hussein El-alawi
Arwin Sohrabi, 22, Fosie, ungdomsrådets ordförande samt ledamot i Stadsområdesnämnd Söder.
Vad är trygghet för dig?
– Möjligheten att agera och göra det jag vill utan att känna mig begränsad. Jag tycker att jag kan göra det i Malmö, trots den senaste tidens incidenter.
När känner du dig otrygg?
– Det kan vara kvällstid, vissa områden, men det är mer en förnimmelse. Jag bor på Söderkulla och rör mig ofta ute sent men har aldrig råkat ut för något. Jag tycker inte någon ska låta sig påverkas av vad en liten kriminell klick gör. Staden tillhör oss.
Hur kan du göra Malmö tryggare?
– Jag tror på samverkan. Tillsammans kan vi lösa problemet och det är vår gemensamma stad. Det är det vi försöker komma fram till på den här konferensen.
Issa Ali Hussein.Bild: Hussein El-alawi
Issa Ali Hussein, 17, Lindängen, medlem i Malmö stads ungdomsråd.
Vad är trygghet för dig?
– Att man är säker, att man inte behöver se sig om. Att man blir respekterad av andra och får samma rättigheter som andra
När känner du dig otrygg?
– Malmö är segregerat, det är olika grupper och det beror var man är. Men jag själv är ganska trygg vart jag än går. När jag ser många poliser samlade på samma plats tänker jag att någon är skadad, och jag vill inte vara i den zonen. Enda gången jag ser poliser ute är när någonting har hänt.
Hur kan du göra Malmö tryggare?
– Vara här idag och säga min mening. Jag tog upp med polisen idag att de borde komma närmare medborgarna och det tycker jag polisen har misslyckats med. Vissa kan inte känna sig trygga för det finns ingen tillit mellan medborgarna och polisen.
Andreas Schönström.Bild: Hussein El-alawi
Andreas Schönström, 40, Husie, (S), kommunalråd med ansvar för trygghets- och säkerhetsfrågor.
Vad är trygghet för dig?
– Trygghet för mig är när jag, med mina vänner, med mina medmänniskor, kan känna att jag kan leva mitt liv i frihet. Det handlar både om friheten i att veta att jag har ett hem och ett jobb att gå till, men också på det privata planet, att det finns någon som fångar upp mig när jag har motgångar i livet.
När känner du dig otrygg?
– Det är när det är tyst. När ingen reagerar på det som så är uppenbart är fel. Jag känner mig inte otrygg där jag bor och där jag befinner mig, men jag har full förståelse för att andra kan känna så. Det är en fundamental rättighet att alla Malmöbor ska känna sig trygga.
Hur kan du göra Malmö tryggare?
– Det jag kan göra är förhoppningsvis att ta tillvara på alla människors goda krafter och initiativ. Det innebär inte att jag kan tillgodose alla och ge exakt alla de resurser som behövs. Jag kan inte ge trygghet på egen hand, men jag kan i varje fall se till att vi gör det mesta möjliga av det, och skapa rätt förutsättningar.
Den 28 maj 2018 redigerade Sydsvenskan texten och tog bort en av personerna vi intervjuat.
Gå till toppen