Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös startupscen drömmer om snabbspår, hackathon och en inkubator i Rosengård

”Malmö drömmer” är en idéverkstad initierad av Dygnet Runt. Vi hakar på och frågar Malmös entreprenörer om vilka satsningar de helst ser under 2017. Här är första delen av två.

Vi kontaktade ett tjugotal näringslivsprofiler och ställde frågan:
Om du får önska dig en startup- eller entreprenörssatsning i Malmö under 2017, hur skulle den se ut?
Foto: Hussein El-Alawi

Idé: Hackathon och tvärvetenskapliga studier

Lovisa Nicklasson, chef på Malmö Startups:
”Jag önskar att Malmös skolor och högskolor införde fler tvärvetenskapliga kurser i projektform, så att studenter får möjlighet att både utmanas och inspireras av personer med andra synsätt och kompetenser.
Att låta människor utvecklas tillsammans i en arbetsform som uppmuntrar kreativitet och innovativt tänkande är både lärorikt och ger insikt i hur det är att jobba i ett föränderligt sammanhang. Jag tror starkt på att det skulle få fler unga att vilja starta eller söka jobb i startups i framtiden.
Det vore även grymt coolt att införa ett några-kvällar-i-veckan-hackathon i Malmö som pågick under ett par månader. Alla som vill bidra med något skulle kunna anmäla sig. Tillsammans skulle personer med olika bakgrunder, intressen, kompetenser och i olika åldrar komma på lösningar på problem som Malmöbor och Malmöbaserade företag delar med sig av. Tänk vilken häftig upplevelse, och så många jobb- och anställningsmöjligheter som skulle skapas i vår stad!”
Foto: Efritin.com

Idé: Inkubator i Rosengård

Zakaria Hersi, initiativtagare till teknikuppropet Orten.io:
”Jag önskar att vi i Malmö släpper lös den entreprenörsanda som finns i bland annat Rosengård och Lindängen.
Om jag får drömma skulle jag vilja se en tvillinginkubator till Minc i Rosengård under 2017.
Foto: Jenny Leyman

Idé: Stötta nyanlända hantverkare

Martin Sjöström, vd på supergasellföretaget Radix Kompetens:
”En dröm som ligger mig varmt om hjärtat handlar om våra nyanlända hantverkare. Många nyanlända har varit hantverkare i hemlandet och hade velat starta verksamhet i Sverige men får inte den hjälp de behöver.
Inga snabbspår, valideringar eller byråkrati behövs utan låt dem få starta sin verksamhet i lite skala och det finns enkla lösningar för detta. Malmö stad skulle kunna upplåta mindre lokaler för några hantverkare där de med vägledning snabbt kunde få återstarta sin verksamhet. Öppna dessa i deras närområde där de har släkt, vänner och nätverk som kan utgöra första kundgruppen, precis som hemma. Hjälp dem med ekonomin och redovisningen, skatter, med mera – det som är svårt även för oss infödda svenskar. Låt någon som kan sköta detta så att de får koncentrera sig på att få igång sin verksamhet, få lönsamhet i detta och bli självförsörjande.”
Foto: Kajsa-Stina Kalin

Idé: Snabbspår för programmerare

Vanja Tufvesson, medgrundare av Pink Programming:
”Inte bara i Malmö utan i hela Sverige är det en enorm brist på utvecklare.
Jag skulle vilja se fler alternativa snabbspår till att bli programmerare.
Kanske skulle man kunna flytta ut till ett internat i skogen i några månader, och göra projektarbeten tillsammans med andra studenter och företag där man lär sig de olika byggstenar som behövs i arbetslivet.
Jag drömmer att det skulle finnas sådana här alternativ som tilltalar både kvinnor och män, unga och gamla, oavsett bakgrund. Det är något speciellt som uppkommer i en blandad grupp! Och det är något som både Malmö och Sveriges näringsliv behöver!”
Foto: Sara Martelius

Idé: Öppna verkstäder

Sofie Woge, grundare av Tendo och årets tekniklöfte:
”Något jag hade tyckt var spännande är satsningar på Fab lab som samarbetar med inkubatorer och startupvärlden. För de som inte har tillgång till universitets verkstäder så är öppna verkstäder fantastiskt. Alla gör vi ju inte appar! Så en satsning på lite fysiskt skapande och entreprenörskap hade varit spännande.
Kanske en öppen verkstad där man veckovis har inspirationsföreläsningar i företagande, då det lätt blir mycket fokus på produkter annars. Men även där de som bygger kan visa upp sig inför ett möjligt nätverk, genom utställningar och afterworks bland byggdammet. Kanske hålls det föreläsningar och presentationer under jämna veckor där mer etablerade talar, medan de udda veckorna är till för de startups som njyttar verkstan.”
Foto: Fredrik Jalhed

Idé: Större drömmar – mer resultat

Hampus Jakobsson, serieentreprenör på The Ground:
”Min dröm är att fler entreprenörer drömmer större men får saker gjorda. Jag möter många entreprenörer som har stora idéer. Jag möter också dem som har en liten ’grunka’ eller som vill starta ett bolag och tjäna pengar. Kan inte dessa två gifta sig? En stor idé men en konkret plan. Jag drömmer om att kaka ska söka maka – att fler entreprenörer samarbetar för att förverkliga saker som faktiskt betyder något.
Och min dröm för hur Malmö och politiken kan göra detta bättre?
Jag är faktiskt chockad över hur mycket vi tycker att vår stad ska göra för oss. Jag tycker att fler ska fundera på hur de bidrar till sin stad.
Varje möte jag är med stadens politiker och tjänstemän så verkar de också tro att de är här för att serva stadens befolkning. Ska vi inte tillsammans bygga och skapa vår närmiljö? Appbyggare borde bara göra appar till förskolor, sophämtning eller sjukhus. Designers, journalister, programmerare, jurister och faktiskt de flesta kan hjälpa till att bygga staden – inte klaga och tro att någon annan ska göra det bättre.”
Läs mer:
Andra delen av startupvärldens drömmar för Malmö.
Här hittar du alla delar i serien ”Malmö drömmer”.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ 8till5:s nyhetsbrev.
Gå till toppen