Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omskrivet fas 3-bolag i konkurs

Det snabbväxande men även kritiserade bemanningsbolaget Öresundsbemanning AB har gått i konkurs. Över 200 arbetslösa och omkring 10-15 anställda drabbas.

Öresundsbemannings kontor i Åstorp (arkivbild).Bild: Niklas Gustavsson
Konkursansökan lämnades in av styrelseledamoten Andreas Malmqvist den 17 januari och bolaget försattes då omgående i konkurs. I ansökan angavs att företaget är på obestånd.
Öresundsbemanning är en så kallad kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen. Tidigare har man bland annat anordnat sysselsättning inom det nu avskaffade fas 3.
Nu senast har man varit inriktad på tjänsten stöd och matchning, en arbetsmarknadsinsats som Arbetsförmedlingen köper och som innebär ett extra stöd till arbetssökande.
Enligt Andreas Malmqvist beror konkursen på att alla som var inskrivna i verksamheten har fått jobb.
– Vi var för bra på det vi gjorde.
På frågan om vad obeståndet bestod i svarar Andreas Malmqvist att intäkterna, som kom från Arbetsförmedlingen, upphörde när deltagarna fick jobb och bolaget inte tog emot några fler arbetssökande.
Men när HD kontaktar Arbetsförmedlingen uppger myndigheten att Öresundsbemanning hade 238 deltagare hos sig när de gick i konkurs. Dessa är nu återtagna till Arbetsförmedlingen, uppger pressekreterare Anna-Lena Immo.
När HD kontaktar Andreas Malmqvist igen med anledning av att uppgifterna från Arbetsförmedlingen motsäger hans påstående om att alla fått jobb säger han:
– Man kan vara på väg mot jobb ändå. Det var så många som var det att det inte är värt att driva vidare verksamheten.
Öresundsbemanning har haft sin bas i Åstorp, men har enligt sin sajt haft kontor och verksamhet på 13 olika orter, bland annat Helsingborg, Klippan, Sandviken och Botkyrka.
Omkring 10-15 anställda berörs av konkursen.
– En stor del av dem har redan fått jobb hos andra aktörer, säger Andreas Malmqvist.
Styrelseledamöterna i Öresundsbemanning har även två andra bolag, som bland annat driver ett HVB-hem. Dessa påverkas inte av konkursen uppger Andreas Malmqvist.
Öresundsbemanning startade 2013 och öppnade på kort tid flera nya kontor. I en granskning som HD gjorde hösten 2014 framgick det att många deltagare i nordvästra Skåne var missnöjda med verksamheten, bland annat för att de fick sortera godis som ett oavlönat legoarbete. Arbetsförmedlingen hade dock inget att invända mot att bolaget fick dubbelt betalt för de arbetslösa, både från Arbetsförmedlingen och godisföretaget.
En tid senare avslöjade HD också att Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, gått in som delägare i bolaget.
Den senast tillgänglig årsredovisningen för Öresundsbemanning gäller 2015. Omsättningen var då 21,5 miljoner kronor och rörelseresultatet slutade på 2,7 miljoner kronor.
Gå till toppen