Huvudledare

Ledare: Sätt ministrarna i karantän. För förtroendets skull.

Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) är exempel på toppolitiker som gått till välbetalda uppdrag inom det privata näringslivet.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ett visdomsord som – av allt att döma felaktigt – brukar tillskrivas den tyske "järnkanslern" Otto von Bismarck lyder:
"Lagar är som korvar, folk mår bäst av att inte veta hur de blir till."
Men även om hantverket kring hur lagar blir till inte skulle lämpa sig för människor med känslig mage, hindrar det inte att kunskapen som sådan kan vara värdefull. Riktigt värdefull.
Statsråd och statssekreterare har ingående kunskaper om det politiska spelet och om lagstiftningsprocessen. De har mängder med personliga kontakter. Allt detta gör dem eftertraktade också av den privata sektorn. Att gå vidare till ett jobb som välbetald lobbyist eller rådgivare har därför blivit ett vanligt karriärsteg för politiker och politiska tjänstemän på toppnivå.
Men det kan vara kontroversiellt. Plötsliga sidbyten riskerar att skada förtroendet för det politiska systemet.
En utredning som på måndagen överlämnades till regeringen föreslår därför att ministrar och statssekreterare inte ska kunna vandra över till det privata näringslivet – eller starta eget företag – hur som helst.
Upp till ett års karantän ska gälla och det nya jobbets lämplighet ska prövas av en särskild nämnd som lyder under riksdagen, rekommenderar den särskilde utredaren Sten Heckscher.
Ett exempel som Heckscher lyfte fram på måndagens presskonferens var när Björn Rosengren (S) 2002 lämnade posten som näringsminister för att nästan omgående bli seniorrådgivare i Stenbecksfären.
Uppståndelsen den gången blev stor och ledde till en utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott. Där medgav dåvarande statsministern Göran Persson (S) att någon slags tidsbegränsad karantän för expolitiker borde utredas.
"Jag är öppen för en diskussion", förklarade Persson.
Några år senare gjorde Persson själv en Rosengren.
Efter valnederlaget i september 2006 och efter att ha avgått som ordförande för Socialdemokraterna i mars året därpå kom Göran Persson ut som lobbyist för JKL bara drygt en månad senare, i maj 2007.
Även borgerliga politiker har gjort liknande resor.
Efter maktskiftet 2014 avgick Fredrik Reinfeldt (M) som statsminister och partiordförande, startade eget och skrev memoarer. Efter drygt ett år, i mars 2015, blev Reinfeldt rådgivare åt den amerikanska storbanken Bank of America Merrill Lynch.
Tidigare finansministern Anders Borg (M) smidde medan järnet var varmt. I december 2014 meddelades att Borg skulle väljas in i styrelserna för Kinnevik och Millicom. I februari 2015 kom beskedet att även han börjat som rådgivare åt en amerikansk storbank – Citi.
Citigroups Eirik Winter, ordförande för banken i Norden, gjorde inga försök att dölja sin förtjusning över denna värvning.
"Med Anders erfarenhet, kompetens och unika position på den globala politiska och ekonomiska scenen, ser vi fram emot ett mycket framgångsrikt samarbete", sade han.
Borg, korad till Europas bäste finansminister 2011 av tidningen Financial Times, är ett namn som kan öppna dörrar och förmedla kontakter för banken, nationellt såväl som internationellt.
Men inträffar sådana sidbyten alltför ofta kan det förr eller senare undergräva allmänhetens förtroende för politiken, förtroendet för riksdag och regering – och också förtroendet för näringslivet.
Och om en hög politiker eller tjänsteman i regeringskansliet efter avgång närmast omgående tar tjänst i det privata näringslivet väcks misstanken att denne kanske redan före det officiella sidbytet gick den nya arbetsgivarens ärende, att jobbet helt eller delvis är en belöning för redan utförda tjänster.
Även om sådana misstankar saknar grund kan det se illa ut. Det är illa nog.
Populister till vänster och höger strävar efter att underblåsa missnöje och misstro mot politiken och samhällets institutioner. Mot "eliten". Det bästa vapnet mot detta är ofta ökad transparens.
Karensregler är välkomna.
Det finns ingen anledning att förse dem som vill svartmåla med mer färg och bredare penslar.
Gå till toppen