Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Befesa får starta driften i mars – tidigast

Länsstyrelsen slår nu fast att Befesa i Landskrona kan återuppta driften tidigast i mars. Men bara om en rad villkor är uppfyllda.

I betongfacken i mitten av bilden ligger zinkslam och torkar. Samtidigt läcker slammet cyanid och tungmetaller.Bild: Mikael Anjou
– Vi har själva ambitionen att komma igång i början av mars, säger Per-Anders Hjort, projektledare hos Befesa.
Med det menar han att produktionsapparaten ska vara klar, men det krävs också klartecken från länsstyrelsen. Där beslöt man i december att förbjuda Befesa att fortsätta driften.
Orsaken var att giftig cyanid och tungmetaller spreds i omgivningen. Vatten som rann ned i hamnbassängen dödade fiskar och vattenpölar på fabriksområdet dödade de fåglar som drack vattnet, uppgav personal för tidningen i höstas.
Företaget protesterade och uppgav att en månads stopp skulle radera ut hela årsvinsten. Sedan ändrade Befesa ståndpunkt och började samarbeta med myndigheterna.
Maskinen borrar flera meter djupa hål och paketerar borrkärnan som en plasttub. Därmed kan man undersöka även på vilket djup en förorening finns.Bild: Sven-Erik Svensson
Nu på pågår arbete med att lokalisera gamla utsläpp på Befesas område och resultatet ska ligga klart i februari. Då avgörs vad som måste saneras för att driften ska få fortsätta.
Men det räcker inte. Företagets metallrening ger upphov till ett zinkhaltigt slam, som har torkats utomhus och läckt tungmetaller och cyanid, särskilt när det har regnat.
– Vi tittar på en torr teknik för att slippa hantera vått slam och därmed undvika själva grundproblemet. En pilotanläggning kommer i veckan, säger Per-Anders Hjort på Befesa.
”En torr process har förstås flera fördelar och länsstyrelsen ser positivt på bolagets intentioner. Men vi måste avvakta utfallet av testet. Ett första steg är att bolaget kommer in med en ansökan och en riskutredning, även för den här processen”, säger länsstyrelsens miljödirektör Annelie Johansson i ett pressmeddelande.
Men inte heller det räcker. Företaget måste också analysera risker i den framtida verksamheten och skriva flera rapporter till länsstyrelsen. En del av dem ska lämnas in sex veckor innan driften startar eller ändras.
I väntan på att Befesa får tillstånd att fortsätta driften, så flyttas den till Frankrike.
Under tiden arbetar de 75 anställda med underhåll och städning av anläggningen.
Utöver det arbetar nästan femtio personer från ett industrisaneringsföretag med sanering dygnet runt, enligt Per-Anders Hjort, projektledare på Befesa.
Han konstaterar att det handlar om stora pengar, men att Befesa ingår i en större koncern som bestämt sig för att genomföra saneringen.
Gå till toppen