Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”En man som heter Ove” nominerad till två Oscar

Den Limhamnsbosatte regissören Hannes Holms filmatisering av Fredrik Backmans "En man som heter Ove" är nominerad till två Oscar. Det är första gången på tolv år som en svensk film blir nominerad för bästa utländska film.

Hannes Holm.Bild: Jessica Gow/TT
Regissören Hannes Holms "En man som heter Ove" är en av fem nominerade filmer i kategorin bästa utländska film. Filmen är baserad på Helsingborgsförfattaren Fredrik Backmans succéroman med samma namn.
Fredrik Backman.Bild: Peter Frennesson
Senaste gången en svensk film fick en Oscar var 2013, när Malik Bendjelloul vann för "Searching for sugarman", då i kategorin bästa dokumentärfilm. Förra året vann göteborgska Alicia Vikander en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin prestation i "The Danish girl".
Läs också 22 + 1 svenska Oscarssuccéer – här är alla klippen
Kay Pollacks ”Såsom i himmelen” med Michael Nyqvist i huvudrollen var den senaste filmen som nominerades till bästa utländska film. Det året vann den spanska filmen ”Gråta med ett leende”. 1984 var senaste gången en svensk film vann kategorin. Det var Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander".
Men filmen är inte bara nominerad till bästa utländska film. Maskörduon Eva von Bahr och Love Larson är nominerade för bästa make up för "En man som heter Ove". Eva von Bahr är ursprungligen från Malmö och vann på måndagskvällen en guldbagge för bästa smink till filmen "Jätten".
– Vi är jätteglada, det är helt galet. Sjukt att det kan hända två år i rad. Det är lite skumt, men fantastiskt, säger Love Larson till TT.
– Det är också fantastiskt att filmen är nominerad. Det är omöjligt att spekulera kring vad den har för chanser, men det är säkert bättre att vi har en film som någon i Oscarsakademin har sett det här året, jämfört med "Hundraåringen". Sedan är det ju extremt tunga filmer vi ställs mot i år igen, säger Love Larson.
Även den svenske filmfotografen Linus Sandgren nomineras för sitt foto i kritikerrosade ”La la land”. Sandgren har tippats som en trolig Oscarskandidat och filmen, som har Sverigepremiär på fredag, är en av årets stora favoriter med nomineringar i flera tunga kategorier.
Svenskarna Max Martin och Johan "Shellback" Schuster nomineras också till en Oscar i kategorin bästa originallåt för "Can't stop the feeling" i filmen "Trolls". Låten framförs av Justin Timberlake.
Oscarsgalan sänds natten mellan den 26 och 27 februari klockan halv tre, svensk tid.

De nominerade i de största klasserna

Här är de nominerade i de tyngsta klasserna:
Bästa film: "Arrival", "Fences", "Hacksaw Ridge", "Hell or high water", "Dolda tillgångar", "La la land", "Lion", "Manchester by the Sea".
Bästa regi: Denis Villeneuve ("Arrival", Mel Gibson ("Hacksaw Ridge"), Damien Chazelle ("La la land"), Kenneth Lonergan ("Manchester by the Sea"), Barry Jenkins ("Moonlight").
Bästa kvinnliga huvudroll: Isabelle Huppert ("Elle"), Ruth Negga ("Loving"), Natalie Portman ("Jackie"), Emma Stone ("La la land"), Meryl Streep ("Florence Foster Jenkins").
Bästa manliga huvudroll: Casey Affleck ("Manchester by the Sea"), Andrew Garfield ("Hacksaw Ridge"), Ryan Gosling ("La la land"), Viggo Mortensen ("Captain Fantastic: En annorlunda pappa", Denzel Washington ("Fences").
Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis ("Fences"), Naomie Harris ("Moonlight"), Nicole Kidman ("Lion"), Octavia Spencer ("Dolda tillgångar"), Michelle Williams ("Manchester by the Sea").
Bästa manliga biroll: Mahershala Ali ("Moonlight"), Jeff Bridges ("Hell or high water"), Lucas Hedges ("Manchester by the Sea"), Dev Patel ("Lion"), Michael Shannon ("Nocturnal animals").
Bästa icke engelskspråkiga film: "Under sanden" (Danmark), "En man som heter Ove" (Sverige), "The salesman" (Iran), "Tanna" (Australien), "Min pappa Toni Erdmann (Österrike).
Gå till toppen