Inpå Livet

”Folk är rätt ointresserade av att skapa nya relationer”

Vi vet vad vi har, men inte vad vi får. Någonstans i vuxenåldern väljer många att hålla fast vid trogna och bekväma bekantskaper i stället för att skapa nya. Men visst går det att, liksom sociolog Maria Appelqvist, töja på gränserna.

"Någonstans i vuxenåldern är det många som väljer bekvämligheten istället för utmaningen. Man faller till ro, tycker sig ha format sitt sociala sammanhang", säger sociolog Maria Appelqvist.
Längtar du efter nya ansikten och röster? Ta en titt på anslagstavlan på närmaste bibliotek. Lappar om språkkafé trängs med tips om körsång och kurser. Eller logga in på närmsta dejtingsajt på nätet. Möjligheterna att träffa folk tycks oändliga.
Men frågan är: har man egentligen lust att slå sig i slang med vilken okänd människa som helst?
Läs mer:”Det handlar om att kliva in i folks privata lilla zon”
– Nej, egentligen är folk, generellt, rätt ointresserade av att skapa nya relationer helt förutsättningslöst. Se bara när de går ut på krogen: de flesta pratar med sina gamla vänner istället för med nya.
Det menar Maria Appelqvist, filosofie doktor i sociologi vid Malmö Högskola. Hennes forskning om social tillhörighet utgår från att alla människor har ett grundläggande behov av att vara en del av ett välbekant sammanhang där de blir sedda och bekräftade. Sedan varierar det från människa till människa. En del lägger energi på att odla relationer. Andra lägger större vikt vid självständighet.
– Samtidigt bär vi alla dualiteten inom oss; å ena sidan behovet av trygghet och stabilitet, å andra sidan behovet av förändring och utveckling. Men om man kommer alltför långt ut på dessa skalor, hamnar man i antingen total osäkerhet eller fullständig stagnation. Båda tillstånden är ångestframkallande.
Med åren blir vi alltmer bekväma av oss och därmed också snabbare på att värdera andra människor. Vi väljer ut folk vi vill ha i våra liv och stänger dörren mot de andra.
Var vi befinner oss på skalan hänger också samman med skeden i livet. Barn är naturligt nyfikna och vana vid att kliva ut på osäker mark. Men allt eftersom vi växer upp och formar vår identitet, utformas också vårt sociala liv.
– Med åren blir vi alltmer bekväma av oss och därmed också snabbare på att värdera andra människor. Vi väljer ut folk vi vill ha i våra liv och stänger dörren mot de andra.
Läs mer:"Det handlar om att kliva in i folks privata lilla zon"
Så länge du är inom din bekvämlighetszon hotas inte din identitet, din uppfattning om dig själv och hur andra uppfattar dig. Men i samma ögonblick som du går utanför börjar du skapa nya erfarenheter som på sikt leder till en ny självuppfattning, en ny bild av dig själv, menar Maria Appelqvist.
I perioder har hon själv medvetet försökt träda över gränserna och träna på sin egen kommunikativa förmåga. Ute på krogen tar hon gärna kontakt med olika typer av människor, även utanför det egna sällskapet.
– De kan bli både spännande och intressant. Samtidigt har det hänt att mina egna vänner tycker att jag slösar bort tiden, istället för att ägna mig åt dem.
Om man då inte blir delaktig i det nya försöker man ofta skapa en meningsfull tillvaro utifrån det man redan känner till.
Men de som faktiskt tar steget utanför sin bekvämlighetszon - handlar det om genuin nyfikenhet och öppenhet? Inte alltid, menar Maria Appelqvist.
– I många fall handlar det snarare om människor som bär på en önskan att känna sig sedda, älskade och bekräftade, men som egentligen inte är beredda att ta ansvar för en ny relation.
Läs mer:"Att bli ofrivilligt ensam är en ovan situation"
En del kan välja att töja och krympa sin bekvämlighetszon. Andra blir brutalt utkastade ur den trygga och invanda sfären. Den som genomgår en skilsmässa, blir uppsagd från arbetet eller tvingas fly från sitt land, måste också återskapa sig själv i ett nytt socialt sammanhang.
– Om man då inte blir delaktig i det nya försöker man ofta skapa en meningsfull tillvaro utifrån det man redan känner till. Kanske blir religionen plötsligt viktigare än den var i det tidigare hemlandet. Men det kan också handla om andra återblickar. Själv har jag suttit med ett gäng skandinaver i Berkeley, USA, och firat traditionell fastlag – något jag knappast skulle ägna mig åt hemma i Sverige.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Bekvämlighetszonen
Gå till toppen