Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag drömmer om campus Rosengård – för hela staden

Naser Eftekharian vill att Malmös kommande universitet ska skapa ett campus på Rosengård.Bild: Hussein El-Alawi
Jag har en dröm. En ung kvinna går förbi de stora, upplysta universitetsfönstren på Rosengård. Därinne sitter hennes storebror och pluggar. Han studerar på Malmö universitet, campus Rosengård.
Den drömmen har jag haft sedan högstadiet på Rosengårdsskolan stängdes för några år sedan.
Det är nu många år sedan jag själv kom från Iran och hamnade på Rosengårdsskolan som lärarassistent, mitt första jobb i Sverige. Det har varit en intensiv tid av att börja från början, lära sig språket, studera och jobba.
Ska vi stärka våra städer och ge plats för alla är det väldigt viktigt att vi möter dem som inte är som oss själva. Detta är ännu viktigare när det gäller integration.
Genom att placera olika viktiga offentliga och allmänna samhällsdragande funktioner, som exempelvis ett campus, på en annan plats skapar man mål för andra än bara dem som bor i närområdet. Det handlar om att visa möjligheter med bra förebilder.
Ska en stad stärkas kan det med fördel ske genom att utveckla flera olika platser och inte bara en. Ett campus i Rosengård med rätt utbildningar hade helt klart triggat ett inflöde av studenter och andra till att vilja vara där.
Det hade stärkt det lokala samhället och hela Malmö i stort. Därefter hade andra verksamheter också velat placera sig där. Långsiktigt skulle den integration vi har idag bytas ut mot något som faktiskt fungerar betydligt bättre, tror jag.
För den som bor i ”förorten” är det många gånger oöverstigligt att ta sig in till centrum. Det handlar inte om det geografiska utan det kulturella avståndet.
Jag citerar en kompis som när hon hörde om min dröm sa ”Jag hoppas också, för Malmö och för alla oss som bor här, att framtiden blir ljusare. Om rädslan tar över går utvecklingen i fel riktning.”
Det starka med Malmö är att vi kommer från så många olika bakgrunder och har så många referenser. Själv skulle jag nu vilja utnyttja alla mina erfarenheter och bidra till att något helt centralt händer.
Ett campus i Rosengård hade inte bara varit ett lyft för Rosengård, utan ett stort lyft för hela Malmö stad och universitetet.

Naser Eftekharian

rådgivare på Malmö högskola
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen