Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna med små barn kallades ”neger” och spottades i ansiktet – bussen var full av vittnen

När det medelålders paret skulle gå av bussen stannade plötsligt mannen framför en mörkhyad kvinna och hennes barn.
– Han samlade varenda droppe saliv i munnen och bara spottade henne rakt i ansiktet, säger ett vittne som sprang efter paret.

Buss 166 går mellan Södra Sandby och Staffanstorp, via Lund.Bild: Kasper Dudzik
Det var vid 22.30-tiden i lördags som buss 166 från Lund stannade på hållplats Trekantsgränd i Staffanstorp, och bland annat släppte av ett medelålders par. På väg av stannade mannen framför en mörkhyad kvinna och spottade på henne.
– Det var helt oprovocerat. Sen sa han ”neger” till henne, berättar ett annat vittne som satt på bussen tillsammans med sin fru.
Två killar berättar om hur de själva och alla andra på bussen chockades. Först blev det helt tyst medan kvinnan torkade av sig salivet. Sen började folk ropa.
Killarna bestämde sig för att följa efter paret, som helt lugnt bara lämnat bussen.
– Vi gick efter dem i säkert fem sex minuter. De såg oss bakom sig och gick lite snabbare, säger en av killarna, som ringde polisen.
Paret gick in i en villa som killarna pekade ut för den polispatrull som anlände.
– Polisen knackade på men ingen öppnade. Då lyste polisen in i huset med en ficklampa och såg hur mannen först var påklädd men sen öppnade dörren efter några minuter, bara klädd i jeans. Kvinnan hade bara handduk på sig och de sa att de hade sovit, säger en av killarna.
Polispatrullen har upprättat en promemoria som kommer att resultera i en anmälan om ofredande, enligt Mats Persson, inre befäl vid Lundapolisen.
– Det här är ett tråkigt beteende som måste utredas, säger han.
Mats Persson tycker att killarna som följde efter paret och larmade polisen har visat civilkurage.
– Det är ett ypperligt beteende, men man ska vara försiktig, säger han.
Kvinnan som utsattes för brottet har ännu inte gett sig tillkänna. Men killarna som följde efter gärningsmännen påpekar att det fanns övervakningskameror på bussen. De hoppas att kvinnan, vars barn är i förskoleåldern, ska göra en anmälan eller på annat sätt kan lokaliseras.
– Det är fruktansvärt att barnen fick se sin mamma bli spottad på. Att få se sådan rasism i den åldern är hemskt. Vad ska mamman säga till sina barn? säger en av killarna.
Gå till toppen