Dygnet runt

Lundakock tävlar om att göra världens godaste mat

Lagar kocken Alexander Sjögren från Lund den godaste maten i världen? Nu ska Bocuse d’Or i Lyon avgöras och då får vi svaret.

Alexander Sjögren.Bild: Henrik Montgomery/TT
På tisdagsförmiddagen startade Kock-VM i franska Lyon, mer känt som Bocuse d’Or, med 24 kockar från hela världen på startlinjen. En av dem kommer från Lund: Alexander Sjögren.
Det är nu sexton månader sedan den skånske kocken vann den svenska uttagningen mot hård motstånd. Det är åtta månader sedan han tog brons i Bocuse d’Or Europe och kvalificerade sig till VM-finalen som nu pågår i Lyon i två dagar.
Klockan 08 på tisdagsmorgonen började Alexander Sjögren och hans commis/assistent Hampus Risberg att tillaga maten som juryn ska smaka på vid 13-tiden på tisdagen.
Tävlingen går till så att man på 5 timmar och 35 minuter ska tillaga en rätt som ska serveras på fat och en som ska serveras på tallrik. Faträtten ska i år baseras på Bressekyckling och skaldjur, medan tallriksrätten ska vara vegansk.
– I över ett år har jag nu lagt all min tid, min själ och mitt fokus på den här tävlingen. Nu gäller det att prestera på topp och så hoppas vi att även juryn tycker att jag lagar världens godaste mat, säger Alexander Sjögren i ett pressmeddelande inför tävlingsstarten.
Alexander Sjögren har en historia på flera skånska restauranger. Han har varit köksmästare på Mötesplats Österlen i Löderup, Vendel Ales Stenar i Kåseberga, Restaurant Sandskogen i Ystad och har även jobbat på Hörte Brygg & Jäskafé på skånska sydkusten.
Sverige har genom historien tagit ett guld i Bocuse d’Or, nämligen 1997 då Mathias Dahlgren segrade. Senast tog Tommy Myllymäki ett brons 2015.
Klockan 18 på onsdagen börjar prisutdelningen och då får vi veta om skånske Alexander Sjögren lagar världens godaste mat.
Tävlingen från Lyon direktsänds på Bocuse d’Ors hemsida.
Håll koll på det skånska restauranglivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen