Sverige

M-ledningen förbjuder sina lokalpolitiker att kasta sig i armarna på SD

Moderaternas partiledning drar nu en skarp gräns för hur långt partiets politiker i kommunerna får driva kohandel med Sverigedemokraterna. Budgetsamarbete och att styra ihop med SD är förbjudet – även lokalt. "Där ger vi ett tydligt besked", säger partiets vice ordförande Peter Danielsson.

Peter DanielssonBild: Johan Persson
I förra veckan gjorde Moderatledaren Anna Kinberg Batra ett dramatiskt utspel som väckte stora förhoppningar hos Sverigedemokraterna – och hos de moderater som gärna vill se ett samarbete med SD.
Kinberg Batra gav två besked: I sakfrågor ska Moderaterna förhandla med SD i riksdagens utskott för att försöka fälla regeringens politik. Till hösten vill Kinberg Batra lägga en gemensam budgetmotion med Alliansen, vilket med SD:s stöd kan utlösa regeringskris ett år före ordinarie val 2018.
Tanken på en gemensam alliansbudget sågades omedelbart av Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Under tisdagen fortsatte Centern och Liberalerna i riksdagen att kritisera Moderaterna. Varken Lööf eller Björklund vill förhandla med SD ens i enstaka frågor. Splittringen i Alliansen tycks allt djupare.
Men inom Moderaterna har Kinberg Batras utspel mottagits med jubel. Inte minst i Skåne, det tyngsta M-distriktet.
Här var partiets ledande politiker arga motståndare till DÖ (decemberöverenskommelsen). Bland de skånska moderaterna har frustrationen vuxit över att M-ledningen i Stockholm så länge låtit Stefan Löfven regera ostört.
– Jag välkomnar Kinberg Batras besked. Vi skåningar gillar inte att lämna ifrån oss makt till de rödgröna. Det finns en stor frustration bland alliansväljare att en svag rödgrön regering får igenom en politik som är skadlig för landet, säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö.
Trycket från de skånska moderaterna bidrog starkt till att Anna Kinberg Batra gjorde sitt SD-utspel.
– Jag har varit tydlig länge med att jag tycker så här. För mig är det inget konstigt att förhandla med SD, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna.
Men hur ska Kinberg Batras nya SD-linje omsättas lokalt i kommunder och landsting?
På den punkten har det rått oklarhet. Tills nu. För nu slår partiets vice ordförande Peter Danielsson – kommunalråd i Helsingborg – fast att partiledningen absolut inte gett klartecken till sina lokalpolitiker att kasta sig i armarna på SD.
– Vårt besked är mycket tydligt. I enskilda frågor kan Moderaterna söka stöd hos SD. Men vi ska inte "bilda regering" eller samarbeta om budget med dem. Detta gäller nationellt, regionalt och lokalt, säger Danielsson.
Förbudet kan få betydelse i vissa kommuner. Hässleholm, till exempel. Där råder total förvirring efter att det rödgröna styrets budget på måndagskvällen fälldes av allianspartierna och SD. Peter Danielssons besked betyder alltså att den lokala budgetkrisen inte får lösas genom att M och SD slår ihop sina påsar.
I Lund har moderata oppositionsrådet Christer Wallin redan förklarat att han inte alls är intresserad av att samtala med SD.
I Malmö är det parlamentariska läget - varken C eller KD sitter i fullmäktige – sådant att M inte kan fälla det rödgröna styrets förslag i sakfrågor ens med stöd från SD. Inför nästa val vill Torbjörn Tegnhammar förhandla fram en gemensam budget inom Alliansen och styra Malmö med stöd av SD.
Torbjörn Tegnhammar, Moderaterna MalmöBild: Peter Frennesson
Efter Annie Lööfs och Jan Björklunds nobb på riksplanet – och efter partiledningens tydliga förbud till lokalpolitikerna – och är frågan vad syftet egentligen var med det utspel som Anna Kinberg Batra lanserade med buller och bång.
Enligt Peter Danielsson vill Moderaterna helt enkelt så snabbt som möjligt få igenom mer av sin egen politik.
– Vi har känt en stigande frustration över att regeringen inte vill ta i landets stora problem. Bostadsmarknaden. Arbetsmarknaden. Då kan vi inte längre låtsas som om SD inte finns. Vi måste lägga skarpa förslag i riksdagen och det nu, säger Danielsson.
Men faktum är att Allianspartierna redan under mandatperioden har stoppat en lång rad regeringsförslag ihop med Sverigedemokraterna. I vår väntas förslaget om ett vinsttak i välfärden läggas till den listan.
Samtidigt tolkar flera moderater Kinberg Batras utspel som ett led i det taktiska spelet inom Alliansen. Den senaste tiden har M fallit i opinionsmätningarna, medan Centern och Annie Lööf stärkt sin ställning.
Nu flyttas "ansvaret" för att Stefan Löfven kan fortsätta regera över på Centern och Liberalerna.
– Det är orättvist att vi fått bära hundhuvudet för att den rödgröna regeringen kunnat sitta kvar när det i själva verket är Centern och Liberalerna som varit emot en gemensam alliansbudget. Det var hög tid att visa det. Det tror jag var ett av syftena med Anna Kinberg Batras utspel, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Sprickan i Alliansen
Gå till toppen