Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Storslagen öppning när Skissernas återinvigs

En storslagen Grand Opening med konstnärlig och kunglig glans utlovas när Skissernas museum återinvigs idag lördag. Museichefen Patrick Amsellem drar en lättnadens suck över att ombyggnaden är över.
– Nu kan jag ägna mig åt innehållet, säger han.

Patrick Amsellem, museichef Skissernas museumBild: Sandra Henningsson
I dagarna är det exakt fem år sedan Patrick Amsellem tillträdde som chef för museet med världens största samling skisser och modeller till svensk och internationell offentlig konst.
– Metaforen är sliten men jag såg "en oslipad juvel", säger han.
I en intervju med Sydsvenskan 2012 gav Amsellem besked om att det första han skulle ta itu med var att jaga pengar till ett kafé och att göra museet till en samlingsplats i Lund, en aktör i debatten om den offentliga konsten.
Det blev sammanlagt 63 miljoner kronor i donationer och ombyggnadsplanerna växlades upp till restaurang med strålande utsikt över museets skulpturpark och en ny stor entré i rostande stål.
Läs mer: Bildspecial: Se Skissernas museum efter ombyggnaden
Ragnar Josephsson, professor i konsthistoria som grundade Skissernas museum på 30-talet, skulle säkert vara nöjd över resultatet. Särskilt glad hade han kanske varit över Birgit Rausings sal, den överbyggda innergården, som ska användas för olika evenemang och fungera som en mötesplats i det nya museet.
– Det roligaste har varit att arbeta med en plats med så enormt goda förutsättningar. Det behövdes egentligen så lite för att göra så mycket mer, säger Patrick Amsellem.
Det är ett stort projekt som han har baxat fram. Och som om inte ombyggnadsprojektet, det "yttre projektet" vore tillräckligt, har även ett inre och ett undre projekt rullat vid sidan om. Alla tre har enligt Amsellem varit lika viktiga.
Skissernas museumBild: Sandra Henningsson
Om det yttre projektet är själva bygget som gjort att museet vänder ansiktet mot staden och att besökare nu kan äta mat, dricka en kopp kaffe eller ta ett glas vin i anslutning till ett besök, handlar det undre om digitalisering av museets 30 000 objekt.
– Det är första gången som vi har tagit ett helhetsgrepp om samlingen. Allt har rengjorts, katalogiserats och lagts i högupplösta filer. För forskare och studenter blir det lättare att hitta vad man letar efter. Nästa steg är att konstverken ska kunna vara sökbara på vår hemsida.
Det inre projektet omfattar ordentlig belysning av utställningssalarna, nytt trägolv som lyfter konstverken i en av salarna och ny presentation av samlingarna. Texter på väggarna, inte för långa och inte för komplicerade, ska upp. I ett gigantiskt specialtillverkat arkivskåp kan besökare fördjupa sig i skisserna till olika verk.
– Vi har gjort ombyggnaden med respekt för traditionen men med vilja att vara relevanta i framtiden. Rörigheten är borta men vi vill ändå att museet ska ge ett intryck av kreativt kaos, det är ju lite av museets själ.
Så vad händer nu när alla projekt är i mål?Ja, den som trodde att Patrick Amsellem drar vidare till nya uppdrag tar fel.
– Jag stannar, om jag får förtroendet. Det är ju nu det börjar! Nu kan vi äntligen ägna oss åt innehållet, säger Patrick Amsellem och berättar om planerna för Skissernas Night, en idé som han har hämtat från sin tidigare arbetsplats, Brooklyn museum.
Skissernas Night är en serie upplevelsekvällar med samtal och performanceföreställningar på museet med premiär nu på lördag med ljusshow av Cave dogs från New York, musicperformance med Lur och drömsk syntpop av Raindear.
En annan nyhet: "Brown bag lunches" varannan tisdag. Besökaren köper en inträdesbiljett som inkluderar lunch och som intas medan samtal förs mellan människor som på något sätt sysslar med processer.
Patrick Amsellem, museichef Skissernas museumBild: Sandra Henningsson
Lägg därtill alla konstutställningar. Vid återinvigningen där konstnären Charlotte Gyllenhammar medverkar invigs inte mindre än fyra tillfälliga utställningar.
Den amerikanska konstnären Swoon (Caledonia Curry) visar ett enormt väggverk i Birgit Rausings sal föreställandes Maram, en ung syrisk kvinna vars starka berättelse även inspirerat konstnären till ett storytelling-projekt som museet genomfört i samarbete med The Million Person Project.
Arkitektfirman bakom ombyggnaden, Elding Oscarsson, visar arkitekturmodeller och konstnären Charlotte von Poehl undersöker museets historia . Därtill visas konstnären Andreas Erikssons projekt för Nya Karolinska Solna.
Även kunglig glans utlovas. Skissernas museum tillhör Lunds universitet och med anledning av museets nyinvigning gör kungaparet ett besök som en del av Universitetets 350- årsjubileum.
- Kungens släkting prins Eugen var faktiskt den första konstnären som stöttade museet och skänkte konstverk, säger Patrick Amsellem.
Gå till toppen