Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU vill satsa mer på Medelhavet

Med mer pengar, mer utbildning och ökad övervakning hoppas EU-kommissionen få bukt med en hotande ny migrationskris över centrala Medelhavet. Men något avtal med Libyen går ännu inte att ordna.

En ny flyktingkatastrof hotar i Medelhavet när vädret blir varmare i vår, varnar EU:s ordförandeland Malta. Arkivbild:Bild: KBV 001 Poseidon / KUSTBEVAKNINGEN
Maltas premiärminister Joseph Muscat har manat EU att försöka göra en liknande uppgörelse med Libyen som gjordes med Turkiet i fjol för att undvika en katastrofsituation när vädret blir varmare i vår.
Problemet är bara att Libyen i princip saknar verkligt fungerande myndigheter.
– De två situationerna är helt olika, de två länderna är helt annorlunda, flödet är helt olika och åtgärderna inte de samma, konstaterar därför EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens i Bryssel.
Inför nästa veckas informella EU-toppmöte på Malta har kommissionen i stället tagit fram ett sjupunktsprogram som man vill att EU-länderna uttalar sitt stöd för.
Bland annat ska ytterligare euromiljoner omedelbart läggas på utbildningen av libyska gränsvakter och upprättandet av ett libyskt center för koordinering av räddningsinsatserna till havs.
Därtill ska UNHCR och Internationella migrationsorganisationen (IOM) få ökat stöd för sitt arbete med flyktingar och migranter i Libyen samtidigt som samarbetet kring övervakningen av Libyens södra gräns ska utvecklas.
EU-ledarna samlas på Malta den 3 februari för att diskutera flyktingkrisen och konsekvenserna av Storbritanniens väntande utträde ur EU.
Gå till toppen