Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första steget mot Trumps mur

USA:s president Donald Trump har börjat uppfylla sitt kanske främsta kampanjlöfte: Tuffare tag mot invandringen. Trump har bland annat beslutat om att den omstridda gränsmuren mot Mexiko ska börja byggas.

Donald Trump har bland annat undertecknat ett presidentbeslut om att bygga en mur mot Mexiko.Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Donald Trump tog ytterligare två presidentbeslut under onsdagen. Ett av dem var att bygga en mur längs den 3 200 kilometer långa gränsen mot Mexiko.
Planeringen för muren påbörjas direkt.
– En nation utan gränser är ingen nation. USA kommer att återta kontrollen över sina gränser med start i dag, sade han i ett tal vid departementet för inrikes säkerhet.
Beslutet om muren togs veckan innan Mexikos president Enrique Peña Nieto, som Trump lovat ska få stå för notan för muren, besöker USA. Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post.
Större interneringsutrymmen ska också skapas vid gränsen mot Mexiko, enligt Vita huset. Trump vill även öka antalet tull- och gränstjänstemän med 5 000 samt tredubbla antalet gränsvakter.
Han beslutade också att införa ekonomiska sanktioner, i form av minskade federala anslag, mot de städer som hyser många immigranter utan tillstånd att vistas i USA.
Under valrörelsen sade Trump gång på gång att olaglig invandring är ett hot mot USA:s säkerhet. Han kallade mexikaner för "knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän". Och i sitt installationstal lovade den populistiska republikanen att utrota det han kallar "radikal islamisk terrorism".
Tidningen The Washington Post skriver dock att man i Vita huset in i det sista resonerar kring hur långt man ska gå i vissa frågor. En het potatis är programmet Daca som infördes 2012 och som ger papperslösa som kom till USA som barn ett visst skydd från deportering.
Enligt nyhetsbyrån Reuters källor inom kongressen och det nya styret, planerar Trump att under flera månader framåt stoppa flyktingmottagandet, med undantag för religiösa minoriteter som flyr undan förtryck.
– Utifrån en rent juridisk synpunkt ligger det inom hans befogenheter. Men politiskt är det en förfärlig idé, eftersom det finns ett akut humanitärt behov att ta emot flyktingar, säger juridikprofessorn Stephen Legomosky, som jobbade med invandringsfrågor för Obamaregeringen, till Reuters.
Under de närmaste dagarna väntas ta ett presidentbeslut som uppges sätta tillfälligt stopp för utfärdandet av visum till människor från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen.
Trump har hävdat att han ska införa ett inreseförbud för muslimer, vilket väckt ett ramaskri. Experter anser att det kan bryta mot grundlagens krav på religionsfrihet, om majoriteten av invånarna i de länder som omfattas av visumstoppet är muslimer.

Fakta: Trumps presidentbeslut

Donald Trump har under sina första dygn som USA:s president utfärdat en rad presidentbeslut, så kallade "executive orders". Det är ett slags dekret som kan utfärdas inom ramarna för presidentämbetet utan att kongressen tillfrågas.
Dessa beslut har hittills fattats:
• Har beslutat att två kontroversiella oljeledningar ska byggas, bland annat Keystone XL, som varit föremål för omfattande protester.
• Har utfärdat ett presidentbeslut som syftar till att riva upp företrädaren Barack Obamas sjukförsäkringsreform.
• Har beordrat statliga myndigheter att inte utfärda nya regler eller anställa ny personal.
• Har undertecknat ett kontroversiellt beslut om begränsningar i finansiering av utländska organisationer som stödjer abort.
• Har beslutat att USA inte ska vara med i frihandelsavtalet TPP (som berör länder kring Stilla havet).
• Har undertecknat ett dekret om att miljöbedömningar måste gå snabbare, liksom att stora infrastrukturprojekt ska få snabbare prövning, men det närmare innehållet kring dessa beslut är inte kända.
Källor: CNN, BBC, PBS
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen