Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmös elever fortsätter att få bättre betyg

Malmös elever presterar bättre och bättre. Betygen stiger i samtliga årskurser utom för sjätteklassarna. Bland nyanlända ökade gymnasiebehörigheten från 13,3 till 19,1 procent.

Malmös elever får bättre och bättre betyg.Bild: JESSICA GOW / TT
Malmö stads grundskoleförvaltning har analyserat höstens betygsresultat i de kommunala grundskolorna för 2016 och jämfört dem med föregående års resultat.
Hösten 2015 låg niondeklassarnas genomsnittliga meritvärde på 215,7 poäng. Ett år senare har meritvärdet ökat till 217,4. Maxvärdet är 340 poäng.
– Det här bekräftar att vi är på rätt väg och att det görs ett mycket gott jobb ute på våra skolor. Men det visar också att vi fortfarande har mycket jobb framför oss, säger grundskoledirektören Anders Malmquist i en kommentar.
Anders Malmquist, Malmö stads grundskoledirektör.Bild: Henrik Rosenqvist
Även sjunde- och åttondeklassarnas meritvärden har ökat. Men för sjätteklassarna går det ner.
Andelen gymnasiebehöriga ligger på ”i stort sett samma nivå som för ett år sedan”, enligt grundskoleförvaltningen.
När Malmös niondeklassare gick på sommarlov 2016 var 75 procent av eleverna behöriga till gymnasiet. Om man räknade bort alla nyanlända elever steg siffran till 80,5 procent.
Förra året tog Malmös grundskolor emot över tusen nyanlända elever. Jämfört med hösten 2015 har gymnasiebehörigheten i den här gruppen ökat från 13,3 till 19,1 procent. De nyanländas genomsnittliga meritvärde har dock sjunkit jämfört med 2015.
– Vi ser att vi har en alltmer komplex elevgrupp med mer kompensatoriska behov, säger grundskoledirektören.
Gå till toppen