Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös startupscen drömmer om massivt campus, säljskola och spelinkubator

”Malmö drömmer” är en idéverkstad initierad av Dygnet Runt. Vi hakar på och frågar Malmös entreprenörer om vilka satsningar de helst ser under 2017. Här är andra delen av två.

Vi kontaktade ett tjugotal näringslivsprofiler och ställde frågan:
Om du får önska dig en startup- eller entreprenörssatsning i Malmö under 2017, hur skulle den se ut?
Foto: Hussein El-Alawi

Idé: Startup-campus och spelinkubator

Sandy Errestad, pr- och kommunikationsansvarig på Minc:
”Jag drömmer om ett massivt startup-campus där delar av hela startup-Malmö kan samlas, allt ifrån acceleratorn Fast Track Malmö till Malmös nya matinkubator Gro’up till The Ground. Malmös startupscen växer så det knakar och det hade varit fantastiskt att ha ett stort campus där vi samlar delar av allt.
Lite som Google Campus, fast byggt på Malmö-modellen om samarbete och pay-it-forward-mentaliteten som dominerar här.
I övrigt önskar jag också se ett hackathon där uppgiften är att hjälpa till med Malmös integration. Det finns många fantastiska integrationsinitiativ i Malmö, som till exempel ”I Malmö möts vi”, men bristande techlösningar gör att saker går långsammare än nödvändigt.
Det hade också varit riktigt kul att se en spelinkubator. Malmö har många fler spelstudios per capita än London och många internationella storsäljare kommer härifrån. Det är inget snack om att kompetensen finns på plats, så det hade varit kul att se hur långt vi skulle komma med en sprillans ny inkubator bara för spel.”
Foto: Jenny Leyman

Idé: Integrated Work Center

Fadi Barakat, konsultchef på Manpower och medarrangör av Highway to Work:
”IWC (Integrated Work Center) är en idé om att samla alla effektiva arbetsmarknadsprojekt och sociala företag under ett och samma tak i områden med hög arbetslöshet samt utanförskap.
Detta för att både skapa synergieffekter, samtidigt som man löser problemet med att förankra sociala arbetsmarknadsprojekt med den målgrupp man försöker nå ut till. Genom IWC skulle man synliggöra de bästa sociala arbetsmarknadsprojekten för de som behöver det som mest och på så sätt nå rätt målgrupp.
Centrets omfattning och placering skulle bidra till att det ses som lättillgängligt och används av den målgrupp man försöker nå ut till. Centrets olika initiativ kommer även erbjuda en mångfald av lösningar som den arbetslösa kan välja ifrån, och det är just denna variation av olika lösningar utifrån individens behov som kommer leda till framgång för IWC.
Utöver detta kommer centret bedriva en utvecklingsenhet som ständigt ser till att utveckla nya metoder för att lösa utmaningar över tid, samt uppmuntra människor till att starta sociala företag av olika slag.
Här kommer den offentliga samt privata sektorn inte endast kunna hitta morgondagens talang utan även involvera sig i olika projekt som finns i IWC. Detta som en del av organisationers hållbarhetsarbete.”
Foto: Jenny Leyman

Idé: Hälsosam snabbmat

Bella Malekian, vd och grundare av Malmö Dansakademi:
”Som entreprenör lever jag ett väldigt hektiskt liv men samtidigt försöker jag att äta hälsosam mat som dansare. De två sakerna går sällan ihop, om man önskar snabb och hälsosam mat. Då får jag en idé! Varför inte ha en ”drive-through-restaurang” som erbjuder både och? Tänk vad underbart med en salladsbar där du kan välja dina egna ingredienser över disken (eller varför inte på en touch screen?) med helt naturliga smoothies, fräscha fruktboxar, supermat i form av acai-bowls, många och goda vegetariska alternativ och andra naturliga råvaror som inte behöver betyda att det tar tid.
Hälsosnabbt helt enkelt!
Det är dags för en ny entreprenör att förändra Malmöbornas matvanor genom ett smidigare sätt att leva hälsosamt, något vi alla önskar men sällan finner tiden till. Du som Malmös nya superentreprenör kan ge den chansen till vår stad inom snar framtid. Personen som uppfyller denna önskan kommer med stor säkerhet och väldigt framgångsrikt att fylla många glada och friska magsäckar, även min.”
Foto: Jenny Leyman

Idé: Från ekodukter till säljskola

Tina Kaikkonen, vd på kommunikationsbyrån Coure:
1. Ekodukter mellan generationerna – inte bara se till en generationsexpansion. Det finns ett behov av att knyta samman etablerade och oetableradeentreprenörer. Kanske en form av mentorskap? Vi måste öka förståelsen för varandras erfarenheter.
2. Kunskapsöverföring/utbildning av värderingsstyrt ledarskap. Främja ett ledarskap som går ut på att coacha fram nya företag som kan hålla på lång sikt.
3. Mer samverkan för en god affärsetik. En sund konkurrens som är marknadsanpassad är bra och viktig. Däremot gynnar det inte Malmö och vår region att vissa företag verkar gå ut på att lura varandra.
4. Ny plattform. Jag tänker mig en plattform för samarbete mellan unga och agila teknikföretag och mer traditionella lifescience- och läkemedelsföretag. Ett forum för nätverk och kunskapsutbyte som kan utvecklas till nya samarbeten.
5. Saknar en fysisk motsvarighet till stiftelsen Norrsken Foundation – ett riktigt hus som kan vara ett nav för socialt entreprenörskap där visionen manifesteras varje dag genom de som finns och verkar i huset.
6. SÄLJ-skola. Vi behöver utveckla en rejäl säljutbildning i Malmö.
Foto: Julia Lindemalm

Idé: Teknikforum

Björn Mauritz, drönarföretaget Bitcraze:
”Vi skulle vilja se ett öppet forum för teknikintresserade människor. Forumet skulle fungera som en ’uppfinnarverkstad’ där likasinnade får hjälp och tillgång till utrustning för att genomföra sina ideer.
Vi tror möjligheten av att ha ett öppet labb tillgängligt för fler hade främjat Malmös startup-scen.
Många idéer som idag kanske stannar vid att bara vara en ’bra ide’ hade helt plötsligt kunnat realiseras mycket enklare. Målet hade varit att skapa en naturlig samlingsplats där folk får utlopp för sin skaparglädje och där det samtidigt finns möjlighet för att knyta nya kontakter och kanske påbörja potentiella samarbeten.”
Läs mer:
Första delen med startupvärldens drömmar för Malmö.
Här hittar du alla delar i serien ”Malmö drömmer”.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ 8till5:s nyhetsbrev.
Gå till toppen