Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Teorin om utvecklingens förlorare gör det lättare att avfärda SD-folket. Men teorin stämmer inte.

Det Sverige som SD:s anhängare vill ha tillbaka är inte ett land med höga tullmurar och traditionella industrijobb. Sverigedemokraternas folk kan inte avfärdas som bittra förlorare, skriver statsvetaren Anders Sannerstedt.

Vem bryr sig om bittra förlorare som inte hängt med i utvecklingen, frågar sig statsvetaren Anders Sannerstedt. Och han svarar själv: Så kan SD-väljarna inte beskrivas, teorin håller inte. SD:s sympatisörer är som folk är mest. Bilden: Jimmie Åkesson sommartalar hemma i Sölvesborg i augusti 2016.Bild: Emil Langvad/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Populismen har skördat stora framgångar det senaste året, i Storbritannien, USA, Österrike och kanske snart i det franska presidentvalet. SD pendlar runt 20 procent i åtskilliga opinionsmätningar. Vad är det som gör att så många attraheras av populistiska rörelser, partier och kandidater?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen