Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två omtalade klädbutiker flyttar in på Malmös gågata

Malmös gågata får ett lyft när två högprofilerade butiker flyttar in de kommande månaderna. Trendbutiken Grandpa och herrmodebutiken Meadow är nya hyresgäster på Södra Förstadsgatan.

Christopher Åkesson är en av grundarna till Meadow som nu flyttar till gågatan.Bild: Jenny Leyman
Det har varit en dyster trend på gågatan i Malmö när det gäller sträckan från Södertull till Triangeln. Fler och fler lokaler har stått tomma. Men nu ses en liten ljusning på gågatuhimlen. Under hösten har nischade skobutiker som Stasp och Rich-Ycled flyttat in. Både SF Filmstaden och Rapunzel på sidogatan Storgatan har nyligen förnyat sina kontrakt.
På onsdagen blev det klart att den trendiga livsstilsbutiken Grandpa nu öppnar sin första enhet i Malmö. Grandpa startades på Södermalm i Stockholm 2003 och har idag ytterligare två butiker i Stockholm och en på Vallgatan i Göteborg. Nu flyttar de in i Gants tidigare butik på Södra Förstadsgatan. Grandpa sysslar med varumärken inom dam- och herrmode samt inredning och planerar att öppna i mars.
I denna lokalen på gågatan ska Grandpa flytta in i mars.
Dessutom flyttar en av Malmös mer omtalade herrmodebutiker, Meadow of Malmö, från sin lokal på Östra Rönneholmsvägen till gågatan. Peter Hilmersson och Christopher Åkesson startade Meadow 2008 och satsar på denim, vintage och workwear. Den 25 augusti planerar de att öppna sin butik på gågatan, men där kan fastighetsägaren Vasakronan ännu inte berätta i exakt vilken lokal.
– Vi har varit på jakt efter en ny lokal ett tag och hittade några olika intressanta. Men efter ett samtal med Vasakronan blev vi väldigt intresserade av att ligga på gågatan. För en mindre butik som oss har det känts som en omöjlighet, men efter lite fundering så blev vi väldigt lockade, säger Peter Hilmersson på Meadow.
Han berättar att Vasakronan presenterat en plan för dem som de gärna vill vara en del av.
– Vi tror verkligen att gågatan kan bli väldigt intressant med fler små, privata aktörer och vi tycker att det käns bra att bli en del av det, säger Peter Hilmersson som i Dygnet Runts julserie "Malmö drömmer" önskade sig just en sådan satsning på gågatan. Något som det nu visar sig redan var på gång.
Vasakronan äger runt 40 procent av fastigheterna på gågatan och Erik Sjöstedt, affärsområdeschef på Vasakronan, tycker att de nya hyresgästerna är bra för city.
– Det betyder mycket. Vi håller på att jobba med gatan med andra fastighetsägare, Malmö citysamverkan och kommunen och försöker ena oss om en inriktning. Vi måste verkligen jobba tillsammans. Men alla positiva effekter på ett handelsstråk är viktiga, säger Erik Sjöstedt.
Är det fler nya aktörer på ingång?
– Absolut. Det är ganska många som är intresserade, så det känns ljust. Vi ser även att andra fastighetsägare på gågatan har saker på gång, säger Erik Sjöstedt.
Håll koll på Malmös modenyheter – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen