Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ung ilsken Lundapräst i fokus

Han har gett ut två spänningsromaner om socialtjänstsekreteraren Edvard. I sin tredje roman "Protestanten" låter författaren Jeremiah Karlsson den unge ilskne Lundaprästen Simson stå i centrum.

Författaren Jeremiah Karlssons tredje roman "Protestanten" sammanfaller med reformationsåret 2017 och utspelar sig i den teologiska världen i Lund.Bild: Sara Martelius
Att hans första två romaner skulle få karaktären av deckare var aldrig meningen.
– Jag hade skrivit mycket magisk realism tidigare, men när jag började läsa Henning Mankell kom jag in på det spåret. Genom att skriva en thriller i socialtjänstmiljö hittade jag min egen nisch. Ingen har sagt att någon annan skrivit något sånt tidigare, berättar Jeremiah Karlsson över en espresso på Ariman.
2006 blev han som 20-åring nominerad till Lilla Augustpriset för sin surrealistiska berättelse "Natt" – "ett litterärt experiment"– som SR Kronoberg sedan gjorde en radioföljetong av.
Jeremiah är uppvuxen i småsamhällen i Småland och har skrivit sedan lågstadieåldern. Fröet till hans debutroman "Tystnadens älskare, stjärnornas vän" som gavs ut 2012 såddes under socionomstudierna i Lund.
– Första boken som jag skrev som student var ganska romantiserande. Huvudpersonen var inte så påverkad av organisationen.
– När jag själv började jobba fick jag en mer realistisk syn. Jag är betydligt mer kritisk till socialtjänstens villkor i andra boken, berättar Jeremiah.
I "Tystnadens älskare, stjärnornas vän" tar handläggaren Edvard sig an en 11-årige pojke som har lekt med luftgevär på en förskola. I uppföljaren "Sorgens kammare" ska han utreda situationen för 17-åriga Mirjam, som blivit gravid på en fest.
– Jag gillar att skriva om barn och utforska barndomens upplevelsevärld. Jag kommer nog att skriva barnböcker i framtiden.
I sin tredje roman "Protestanten" som når bokhandlarna idag dag den 25 januari har Jeremiah bytt protagonist. Den unge prästen Simson är föreståndare på ett studentboende i Lund, men är illusionslös och har tappat tron på sig själv och sin egen godhet.
– Boken började skriva sig själv. Jag har träffat många präster i Svenska kyrkan som verkat misshandlade av sin organisation.
Här får ett barn, liksom i de tidigare romanerna, stor betydelse.
"Protestanten" är den första av Jeremiahs romaner som utspelar sig i Lund och läsarna kan känna igen miljöer som Palaestra och olika kyrkogårdar.
– Jag gillar universitetsprägeln. Det här är en bra stad för att testa idéer, säger Jeremiah som tidigare varit skrivledare i föreningen Ordkonst.
Men som uppväxt med småländska skogarna nära inpå tycker han nästan att Lund är lite för stort. Och att det saknas ställen här där det är riktigt tyst. Just de småländska skogarna inspirerar Jeremiah när han skapar musik i neofolkbandet Wirdarne som släppte sitt andra album "Songs of Light and Darkness" vid årsskiftet.
Gå till toppen