Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Förslag: Slopa köerna till friskolorna

LO, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund presenterar nya förslag för en likvärdig skola. De vill bland annat införa en ny portalparagraf i skollagen med krav på blandade elevgrupper, oavsett huvudman.

LO, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund presenterar 25 förslag för ökad likvärdighet i skolan. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
På DN Debatt skriver de om en överenskommelse med 25 förslag inom tre områden "för en skola som ger alla elever samma chans".
"Skolor ska inte ha antagnings- och urvalsregler som i praktiken diskriminerar eller sorterar bort elever", skriver Therese Guovelin, förste vice ordförande LO, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund, och Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, som vill ändra skolvalssystemet.
De vill att upptagningsområden för kommunala skolor ritas om "och att dagens urvalsregler ersätts med mer neutrala om skolan är översökt". För fristående skolor kan detta innebära lottning och att köerna slopas.
Den statliga kontrollen över etablering av friskolor måste stärkas, anser de. "Att det finns förutsättningar för mer blandade elevgrupper även hos dessa bör vara ett krav för tillstånd", skriver de, och vill samtidigt komma bort från ett system som gör det möjligt till skolbyten "alltför ofta".
Resurserna till skolan måste också fördelas på ett mer likvärdigt sätt än i dag, med ökat statligt ansvar, anser de. Ett nytt resursfördelningssystem skulle ha större fokus på vilka faktiska kostnader som en skola har och ersätta dagens skolpengssystem.
Samtidigt vill de att styrningen av skolan förstärks, och att det bör övervägas att huvudansvaret för gymnasieskolan flyttas från kommuner till regioner.
De vill också se insatser för skolor med särskilda utmaningar, som exempelvis har tagit emot många nya flyktingar på kort tid.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen