Ölbloggen

Ryssen kommer till brygghuset!

För inte så länge sedan gick det att bekvämt dela in Europa i tre klimatzoner. Det var vinlandet i söder, ölriket i mitten och så vodkabältet som började någonstans norr om Sassnitz.
Hur passé den uppdelningen blivit framgår inte minst när Malmö Brewing co – tidigare känt som Malmö brygghus – bjuder hit bryggare från exotiska ölnationer och arrangerar endagsfestivaler. Efter förra årets heldagar med mikrobryggt öl från Frankrike och Portugal är det denna lördag dags för Ryssland.
Låter det som ett skämt? Det är inget mot hur det smakade när jag så sent som 2009 var i Moskva och hittade till tre eller fyrabryggerikrogar. Med ett undantag – 1516 Pub & Craft Brewery – var rubbet som jag provade mer eller mindre odrickbart. Men i den snabbt expanderande ölvärlden är åtta år en lång tid. Idag finns uppenbarligen en uppsjö kvalitetsbryggerier i Moskva, S:t Petersburg och andra platser. Ryssen kommer starkt.
Tolv bryggare är representerade med vars två öl på Malmö brygghus på lördag i vad som kallas, förstås, Russian Craft Beer Festival. Sex av bryggarna ska dessutom vara på plats. Mellan kl 15 och 22 håller det på.
De tolv brygger öl i alla möjliga traditioner. Ja, det finns mycket av ipa, apa, amber ale, imperial stout och barley wine på repertoaren, men också frukt- och örtkryddade öl, berliner weisse, saison, baltisk porter och pils. Malmöbryggeriets viktigaste kontakt –Velka Morava, ett bryggeri i Moskva som också importerar öl – är uppkallat efter det medeltida stormähriska riket och är alltså mer centraleuropeiskt i sin inriktning. Mähren är förstås den östra delen av Tjeckien.
Här är de tolv ryska bryggerierna:
Stamm Beer
Velka Morava
Jaws Brewery
Victory Art Brew
Bakunin Brewing Co
One Ton Brewery
AF Brew
Heartly
Green Street Brewery
Zagovor Brewery
Plan B
Knightberg Family Brewery
Gå till toppen